Kirsten Magdavius er eksperten på denne artikel. Hun er zoneterapeut og forfatter af sundhedsbogen Knogleskørhed – hvad kan vi selv gøre?
1. Hold øje med din syre/base-balance
“Der er for så vidt ikke noget galt med syreholdig mad. Problemet kan være, at du har for meget syre i kroppen i forhold til base, og det sætter kroppen på hårdt arbejde. Syren ophober sig, og det forsøger kroppen at regulere ved at neutralisere syren med kalk og magnesium. De to basedannende mineraler henter kroppen i knoglerne, som dermed kan komme til at mangle mineralerne og blive svagere. Fordelingen skal optimalt set ligge på 20 procent syredannende og 80 procent basedannende mad, men pointen er, at du får basedannende fødevarer til alle måltider,” siger zoneterapeut Kirsten Magdavius.
2. Styrk dit bindevæv
“Gør det til en vane at juice et bundt bladselleri, og drik det på tom mave inden din morgenmad. Drikken er fyldt med kisel, som styrker bindevævet i knoglerne og regulerer mavesyren. Mangler du mavesyre, bliver maden nemlig ikke spaltet tilstrækkeligt, og besværliggør optagelsen af de sunde stoffer. Pulpen fra bladsellerierne kan du putte i en smoothie eller bruge i bagværk eller fars.”
3. Et knoglevenligt startskud på dagen
“Laver du dig selv en daglig basisk smoothie, giver du syren i kroppen kamp til stregen.”
Blend en knoglevenlig smoothie af der her:
- 1 kop broccoli
- 1 kop spinatblade
- 1 tsk hybenpulver
- 2 dadler
- 1 kop blåbær
- 2 bananer
- Æblesaft
4. Husk magnesium og masser af det
“Magnesium er en afgørende brik i sunde, stærke knogler, fordi mineralet hjælper dig med at optage kalken fra den øvrige mad. Spis derfor godt med eksempelvis mandler, avocado, græskarkerner, solsikkekerner, havregryn, fuldkorn, kikærter, brune ris og bananer.”
5. Sundt protein skal der også til
Som for eksempel:
- Hampefrø og hampeproteinpulver
- Æg
- Fjerkræ, skaldyr og fisk
- Alle former for bønner, linser og ærter
- Lidt sundt fedt
Som for eksempel:
- Hørfrøolie eller hampefrøolie
- Olivenolie eller smør (når det skal opvarmes)
- Nødder, mandler og kerner
6. Let din fordøjelse
“Din tarm indeholder en masse livsvigtige bakterier, som hjælper dig med at optage alle de vitaminer og mineraler, som du har brug for. Derfor giver det god mening at hjælpe din fordøjelse på vej. Det gør du ved at spise grønt og groft, men du kan samtidig også med fordel snuppe et kosttilskud med mælkesyrebakterier.
Du kan også forsøge dig med rødkløverekstrakt, som både styrker din tarmflora og dine knogler. Ekstraktet er mælkesyregæret og derfor meget nemt at optage. Samtidig fungerer det som et naturligt østrogentilskud, hvilket er et plus, hvis du er i overgangsalderen og mangler østrogen.”
7. Bevæg dig!
“Er du passiv, afkalker du. Så enkelt kan det siges. Er du omvendt aktiv og bevæger dig i det daglige, gør du en væsentlig indsats for at stimulere dine knogler. Det gælder både dig, der er ramt af knogleskørhed, og dig, der vil forebygge.”
Prioritér vægtbærende motion
“Vægtbærende motion er nøgleordet, og derfor skal du så vidt muligt en gang om dagen gå, løbe, hoppe eller danse for at få lavet små stød op igennem skelettet. Du kan også finde sjippetovet frem, som på samme måde giver kroppen en masse små stød, som styrker dine knogler og øger din knoglemasse.
Har du svær knogleskørhed, bør du dog ikke hoppe, fordi det er for hårdt for dine knogler.”
Husk stryrketræning
“Styrketræning, hvor du udfordrer din muskulatur, rykker samtidig i dine knogler og gør dem stærke. Øvelser med vægte eller din egen kropsvægt er e ektive, men det er også en mulighed bare at bære noget ekstra vægt i dine arme eller på ryggen. Et par fyldte vandflasker i rygsækken for eksempel.
Husk, at trapper faktisk er en god og enkel træningsrekvisit. Træning og bevægelse på trapper styrker både knogler og muskler.”
8. Den mentale brik
“Prøv at visualisere for at styrke sindet og ad den vej måske påvirke processerne i kroppen. Ingen ved, om det virker. Men det skader ikke.”
Prøv den her øvelse:- Læg dig et roligt sted, hvor du ikke bliver forstyrret, og læg et tæppe over dig.
- Tag nogle dybe indåndinger, og brug åndedrættet til at falde til ro og slappe af et par minutter.
- Forestil dig så, at du gør dig selv lillebitte. Se for dig, hvordan du går ind i en rygknogle med en lille spand med bindevæv og kalk i den ene hånd og en spartel i den anden. Forestil dig, at du fylder alle de små huller ud med bindevæv og kalk. Se for dig, hvordan knoglen bliver stærkere og til sidst hel, sund og rask.
- Gør sådan ved alle rygknoglerne. Tag derefter lårbenet og hoften.
- Til slut: Forestil dig, at du bliver indhyllet i et varmt lys. Sig tak til dine knogler, fordi de samarbejder med dig ved at holde på kalken. Mærk, hvordan dit humør stiger.
- Lav øvelsen så tit, du vil. Gerne dagligt.
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 76.