To modne kvinder krammer
Dem her kan du kun få for få af. © Getty Images

Vidste du det? Derfor kan du faktisk kramme dig sund

Hjernen har sit helt eget medicinskab. Hormonet oxytocin findes på en af hylderne og styrker både din fysik og din psyke. Og det udløses ved berøring

19. juni 2019 af Gitte Høj

Nogle får det i rigelige mængder, mens andre får så lidt, at du kan tale om hudsult. Hvilket vil sige, at du kan mangle at blive rørt ved. For varm og kærlig berøring er vitalt for dit helbred. 

Det frigiver nemlig hormonet oxytocin, som suser ud i blodbanerne, så du slapper af og bliver afstresset. Kortisol-niveauet falder, og det samme gør din puls og dit blodtryk.

Den svenske fysiolog og læge Kerstin Uvnäs Moberg, som også er forfatter til The Oxytocin Factor: Tapping the Hormone of Calm, Love and Healing, har forsket i dette felt i mere end 25 år og har fundet frem til, at hudsult kan give uro, dårlig nattesøvn og på den lange bane være en risikofaktor i forhold til stress, depression og ensomhed.

Berøring reducerer angst og smerte

Omvendt kan berøring øge dit velbefindende og din sundhed og reducere angst og følelsen af smerte samt stimulere optagelsen af næringsstoffer fra din mad, styrke dit immunforsvar og fremme din fordøjelse.

En mand og kone krammer hinanden
Kram ham lige en ekstra gang hver dag – du bliver så sund af det! © Getty Images

Sådan udløser du oxytocin

  • Med kram, kys og kærtegn.
  • Med massage.
  • Og med sex.

Og det du ikke får, må du give dig selv

  • Snup et varmt bad, og mærk vandets tryk på din hud.
  • Sæt dig i solen, og mærk varmen på huden.
  • Hop i havet, og mærk vandet.

Kilder: Kerstinuvnasmoberg.com, Samvirke.dk

Du vil (garanteret) også kunne lide