© Unsplash

Vidste du, at biodiversitet også har en stor betydning i din egen krop?

Biodiversitet er ikke kun noget, der findes i haven eller naturen – vi bør også stræbe efter den indeni os selv, nærmere bestemt i tarmene.

1. maj 2023 af Kommerciel redaktion for Unseen Bio

Har du en have, har du måske hørt, at du kan indrette den med tanke på at skabe mere biodiversitet. Du sætter et fuglebad frem for at lokke fugle og insekter til, du dyrker forskellige frugter og bær, så der er noget for enhver dyresmag, og du lader måske ligefrem træstubben stå og forrådne for at give de små kryb et godt sted at bo.

Et rigt plante- og dyreliv er nemlig godt for økosystemet og skaber en natur i balance. Og faktisk gør akkurat samme princip sig gældende i tarmen.

Tarmens mikrobiom

I tarmen skal vi også stræbe efter mange bakterier og høj diversitet. Man taler om tarmens ”mikrobiom”, et personligt og unikt økosystem, hvor de forskellige mikroorganismer udfører en række vigtige opgaver, der påvirker vores sundhed og velbefindende. Et mangfoldigt mikrobiom har nemlig positive effekter for blandt andet vores immunforsvar, psyke og vægt.

Desværre har vores levevis og kostvaner i dag skabt en form for biodiversitetskrise indeni os selv. Alt for meget forarbejdet mad, sukker og alkohol betyder nemlig, at rigtig mange danskere skønnes at have for få mikrober i tarmen. Og det skaber mangel på et varieret og mangfoldigt økosystem, som kan have store konsekvenser for vores helbred.

En kost i tarmens favør

Flere af bakterierne i tarmen kommer gennem det, vi spiser og drikker. Derfor er der heldigvis noget, du selv kan gøre for din tarm. De gavnlige bakterier trives nemlig bedst ved, at vi fodrer dem med fibre – så spis gerne for eksempel rugbrød, havregryn, nødder, frø, bønner og gulerødder.

© Unsplash

Hvordan kan jeg øge biodiversiteten?

Hvis du gerne vil vide, hvordan dit mikrobiom har det, kan du finde ud af det. Den danske virksomhed Unseen Bio har nemlig udviklet en såkaldt mikrobiomtest, der kan give dig indsigt i dine personlige tarmbakterier – og som du kan tage hjemmefra. Du får blot testen tilsendt med posten, registrerer, hvad du spiser de næste fem dage, og tager en afføringsprøve, som en ekspert herefter undersøger i et laboratorium.

Svaret viser først og fremmest en biodiversitetsscore, som er et udtryk for mængden af bakterier og fordelingen af dem, og med svaret får du desuden personlige kostanbefalinger til, hvordan du optimerer dit tarmmikrobiom.

Lad os få biodiversiteten tilbage!

© Unseen Bio

Et indblik i tarmen med Unseen Bio

Den danskudviklede test fra Unseen Bio viser din personlige, indre biodiversitetsscore og giver et unikt indblik i tarmen. Bestil testen på apotekerne eller online hos unseenbio.dk, Webapoteket, ApoPro, Matas og Med24.

Du vil (garanteret) også kunne lide