Kvinde der ikke kan sove
© Getty Images

Vågner du også om natten? Vi giver dig 4 løsninger på 4 forskellige søvnproblemer

Det er normalt at vågne en eller flere gange om natten. Balladen opstår, når du ikke kan falde i søvn igen...

27. oktober 2018 af Gitte Høj

1. Søvnproblem: Du skal tisse 

Måske flere gange hver nat. Første gang kan du finde ro igen. Anden gang er du lige lovlig vågen. 

Din løsning: Tænk dit drikkemønster igennem om aftenen. Måske kan du disponere anderledes? Drik mindre om aftenen, og prøv at holde igen med kaffe og te, som er vanddrivende.

2. Søvnproblem: Du sveder 

Varme kan gøre det svært at finde ro og falde ind i den dybe søvn. Eller du vågner op om natten med fugtig dyne og bliver en tand for frisk, mens du lufter og vender den. 

Din løsning: Måske skal du have en ny og lettere dyne? Måske er dit soveværelse generelt for varmt? Forsøg dig også med et varmt bad lige før sengetid. Det øger din kropstemperatur, men får den til at falde efter badet, og det sender et signal, som din hjerne forbinder med søvn. 

3. Søvnproblem: Du har skålet i alkohol 

Et par cocktails eller glas vin kan gøre dig træt, men det kan også forstyrre din nattesøvn. Ligesom du kan opleve, at du sover godt til at begynde med, men derefter bliver meget urolig og vågner. 

Din løsning: En god drink før sengetid findes ikke. Derfor er løsningen, at du dropper alkohol mindst et par timer, før du går i seng.

4. Søvnproblem: Du er stresset 

Uanset om det skyldes en krævende chef, et besværligt barn, sygdom i familien eller andre bekymringer, kan det være vanskeligt at slappe af, når du mærker stress eller overbelastning. Det kan i den grad berøve dig din gode nattesøvn. 

Din løsning: Du må finde ud af, om det er muligt at fjerne årsagen til dine bekymringer, eller om du må dæmpe symptomerne. Mindfulness er et godt redskab til at finde mere indre fred. Skal der noget mere radikalt til, skal du måske søge hjælp hos en psykolog eller en psykoterapeut.

Kilde: Prevention.com

Hvorfor spiser jeg mere, når jeg er træt?

En længere periode med dårlig og afbrudt søvn kan faktisk føre til, at du tager på. Fordi mange af os oplever en trang til søde sager, når vi mangler søvn. 

Den forklaring har amerikanske forskere fundet frem til, fordi søvnunderskud påvirker kemiske stoffer i hjernen, som giver en øget appetit efter fedt, salt og sukker. 

Kilde: Aktivtræning.dk


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 10.

Du vil (garanteret) også kunne lide