Optimistisk kvinde
© iStock

Undersøgelse viser, hvor vigtigt dit gode humør er for din sundhed

Det er en god idé at skrue op for optimismen – den kan nemlig være med til at redde dit liv. Læs her, hvordan det hænger sammen

2. januar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Det er ikke altid lige let at holde humøret højt, og nogle gange oplever du måske, at du ikke er så positiv, som du plejer at være. 

Men det kan rent faktisk være vigtigt for din sundhed, at du har et positivt og optimistisk sind. Det viser en undersøgelse fra Harvard T.H. Chan School of Public Health, som er blevet publiceret i American Journal of Epidemiology

Lavere risiko for dødelige sygdomme

Undersøgelsen tager udgangspunkt i 70.000 kvinder, som er blevet fulgt i 8 år. Kvinderne skulle hvert andet år svare på et spørgeskema, og udfra kvindernes svar har forskerne kunnet måle, hvor optimistiske kvinderne var.

Det overraskende ved undersøgelsen er, at de kvinder, som var mest optimistiske, havde en langt lavere risiko for at dø af sygdomme som kræft, hjertesygdomme og lungeproblemer, og kvinderne havde derfor en større chance for at leve længere.

Undersøgelsen tog forbehold for andre faktorer, som også kunne have betydning for kvindernes levetid – blandt andet ægteskabelig status, uddannelsesniveau og sygdomshistorik. Det var derfor udelukkende kun optimismen, som forskerne tog udgangspunkt i.

Kombination af flere faktorer

Spørgsmålet er, hvorfor et optimistisk sind er så vigtigt for kvinders sundhed. Ifølge forskerne bag undersøgelsen er det en kombination af to ting.

For det første betyder optimismen, at man generelt er mere tilbøjelig til at tage sundere valg i livet, og at man derfor har lavere risiko for de dødelige sygdomme. For det andet har optimismen i sig selv en positiv betydning for sundheden.

Forskerne mener derfor, at det er vigtigt, at vi har fokus på at være optimistiske, og det gælder alle livets forhold, hvor det er vigtigt at fokusere på det positive i stedet for det negative. Vi kan også øge optimismen ved at huske på, hvad vi er taknemmelige for, og skrive en liste med ting, som gør os glade, siger forskerne til CBS News

Hvad med mændene?

Undersøgelsen tager kun udgangspunkt i kvinder, så det er ikke til at sige, om optimismen også har en positiv indflydelse på mænds sundhed og levetid – men heldigvis ved vi allerede, at mænd, der gifter sig med kloge kvinder, lever længere.

Men det er altså slået fast, at optimismen booster vores sundhed, så det er bare med at fyre op for humøret og gøre alle de ting, som gør dig glad.

Du vil (garanteret) også kunne lide