Kvinde dyrker yoga
Omvendte stillinger er en vigtig del af yoga.© Thomas Dahl

Yoga er perfekt til dig, som er 40+

Mere smidighed og styrke. Hvilken voksen krop trænger ikke til det? Hvis du samtidig trænger til mere ro mentalt, er sagen soleklar: Yoga!

13. september 2023 af Gitte Høj

Hvad er essensen af yoga egentlig?

Helt overordnet handler yoga om at lære dig selv bedre at kende, at se dine uhensigtsmæssige handlemønstre i øjnene og at genkende dine styrker.

“Yoga er et af de bedste valg for travle 40+ kvinder, der ofte kæmper med dårlig holdning, skavanker og for meget stress i hovedet og kroppen. Den fysiske yoga-træning åbner og løsner de spændte muskler, giver en større smidighed og styrker samtidig de svage områder,” siger Lone Kristensen, der har praktiseret og studeret yoga gennem mere end 20 år.

Hvorfor er yoga godt for 40+?

"Yoga er et af de bedste valg for travle 40+ kvinder, der ofte kæmper med dårlig holdning og for meget stress i hovedet og kroppen. Den fysiske yoga-træning åbner og løsner de spændte muskler, giver en større smidighed og styrker samtidig de svage områder," siger Lone Kristensen.

Hvilken effekt giver yoga i kroppen?

Lone Kristensen oplever, at mange kvinder har problemer forskellige steder i kroppen. Blandt andet kæmper en del med smerter i skuldre, nakke og ryg, og det kan både skyldes for mange timer i en kontorstol og for travl en hverdag.

"Mange oplever hurtigt en positiv effekt af træningen i form af større bevægelsesfrihed, færre smerter og mere ro i sindet. Selvfølgelig er den positive effekt afhængig af både regelmæssighed og indsats."


Hvordan virker yoga genopbyggende?

"Lidt groft opdelt kan du sige, at de fysiske stillinger strækker og blødgør, øger blodgennemstrømningen og styrker alle kroppens muskler, knogler og organer, mens åndedrætsøvelser styrker nervesystemet og skaber balance mellem det sympatiske og det parasympatiske nervesystem. Når nervesystemet er stærkt, og hormonerne i balance, kan kroppen bedre veksle mellem aktiv tilstand, hvile og genopbygning," siger yogalærer Lone Kristensen. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i november, 2016.

Du vil (garanteret) også kunne lide