Virker motion kun, hvis det gør ondt?

Hellere træne lidt og blidt hver dag frem for en ugentlig hardcore time.

17. januar 2016 af Redaktionen

Kære brevkasse,
Jeg ville gerne dyrke yoga hver dag. Indrømmet, det sker for sjældent, så yogamusklerne afløses af dårlig samvittighed – indtil jeg tager den helt hårde tur på måtten og bagefter er så øm, at jeg ikke får lyst til at gøre det til en daglig vane. Skal motion gøre ondt for at virke? Eller kan jeg nøjes med 10 minutters let træning dagligt frem for en hård time om ugen? Jeg har ikke ambitioner om at tabe mig, men drømmer om at få fastere muskler og en bedre fornemmelse af min krop.

Venlig hilsen
Anna

Hej Anna,
Det er en gammel skrøne, at motion skal gøre ondt for at virke. Den hårde times træning om ugen er naturligvis bedre end ingenting –  med mindre du går så hårdt til værks, at du får skader af strabadserne. Det er imidlertid ikke farligt at blive muskeløm, men det er ikke den bedste strategi for dig at vælge. Dels mister du motivationen, som du beskriver. Dels er det absolut ikke det mest effektive, når du ønsker at blive fastere og få en bedre fornemmelse af din krop.

Jeg vil klart anbefale dig at nøjes med de 10 minutter om dagen, du foreslår. Det ville dog være godt nogle dage i ugen at supplere med et længere træningspas, for eksempel 30 minutter. Den daglige blidere træning er langt bedre for din krop, da det giver en gentagelse, som er god i forhold til at få en bedre kropsfornemmelse. Det kræver hyppig tilbagevenden til kroppen, altså 100 procent fokus.

Jeg vil anbefale dig ikke at vælge de samme yogaøvelser hver dag. Lav nogle små programmer, som du kan veksle imellem.

De fastere muskler skal nok komme med den gentagne træning over tid. Vedholdenhed belønner sig.

Med venlig hilsen
Lotte, fysioterapeut

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide