Kvinde ligger på maven på træningsmåtte og holder sit ben med armen
I hvilke stillinger kan du egentlig nå dine fødder?© Getty Images

Test din krop – hvor stiv er den blevet?

Test din krops smidighed i 6 øvelser og få forklaringen på, hvorfor du kommer til at føle dig mere stiv med alderen - og selvfølgelig også gode løsninger.

22. marts 2023 af Gitte Høj

Har du en mistanke om, at du engang var lidt mere smidig? Måske begynder du de fleste dage med lige at skulle have kroppen i gang, før du føler dig mindre stiv? 

Du har brug for at bevare en god bevægelighed i alle kroppens led. Det gælder også alle leddene i rygsøjlen, for når vi er stive i enkelte led, betyder det typisk, at al bevægeligheden sidder i andre led. Dette kan medføre en overbelastning med smerter, slid og ubehag til følge. 

Test herunder, hvor smidig, du er ved nogle ganske enkle bevægelser, som du har brug for i hverdagen:

1. Kan du sidde på hug med hælene i gulvet?

2. Sidder du godt på gulvet uden støtte i ryggen?

3. Kan du nå dine tæer/fødder, hvis du står op og bukker dig ned?

4. Kan du stå på ét ben og foretage dig noget imens – vaske den anden fod eller binde din sko?

5. Kan du nå med hænderne om bag din ryg?

6. Kan du dreje hovedet ubesværet og kigge bagud?

Forklaringen på en stiv krop kan være 

DIT FODTØJ Dårlig bevægelighed og manglende smidighed i dine fødder kan skyldes, at dit fodtøj er dårligt, eller at du for sjældent lukker fødderne ud af strømper og sko. 

STILLESIDDENDE ARBEJDE Det kan være nedsat smidighed i hofter og ryg, fordi du sidder for meget ned i løbet af dagen. Konsekvensen kan være, at din manglende smidighed og dårlige bevægelighed medfører stive og svage muskler og stift bindevæv.

ALDER Bindevævet, som omslutter alt i kroppen, bliver stivere med alderen, og fleksibiliteten i leddene bliver mindre. Fleksibiliteten falder markant gennem livet, og det skyldes sandsynligvis først og fremmest, at bindevævet bliver stivere.

OVERGANGSALDER Hvis du er i overgangsalder kan det påvirke leddene, fordi østrogen indvirker på bindevævet og på smørelsen af leddene. Det vil sige, at når østrogenniveauet falder, kan bindevævet også den vej rundt blive mindre fleksibelt.

Disse udfordringer kan du påvirke i en positiv retning, for jo mere du bruger kroppen, jo mere smidig bliver den. Og omvendt. 

Din løsning kan være

SMIDIGHEDSTRÆNING Du skal først og fremmest skal have fokus på, at du i hverdagen får bevæget alle de store led i alle retninger. Det er altså dine daglige bevægemønstre, som du med fordel kan få kigget på.

Overvej svømning og yoga. Begge dele er geniale for muskler og led og styrker din smidighed og bevægelighed. Smidighedstræning er mange ting – men det handler først og fremmest om, at du bevæger kroppen og kommer ud i nye positioner. 

OPMÆRKSOMHED I HVERDAGEN Du kommer langt ved at være opmærksom på at bevæge dig mere i hverdagen, bruge kroppen på forskellige måder, ranke ryggen og så videre. Den væsentligste effekt af hverdagens bevægelser er, at du dagligt vedligeholder kroppens led og muskler. Eksempelvis fødder, knæ, hofter, ryg, skuldre og nakke. 

Overvej at indføre pausegymnastik på dit arbejde. På den måde skifter du samtidig stilling. Og selv de mindre stræk – strakte arme over hovedet – gør underværker, hvis du dagligt sidder i en fastlåst arbejdssituation. Det samme gælder eksempelvis stræk af nakken, hvor du bøjer frem og ned og efterfølgende langsomt tilbage. 

Fodmassage med bolde
Det føles godt at hoppe ud af stiletten og rulle foden hen over en bold.© Getty Images

SELVMASSAGE MED BOLDE Anskaf dig et par små massagebolde. Brug dem dagligt som en øvelse, hvor de arbejder dybt ind de steder på kroppen, hvor du bruger dem.

Du kan bruge dem stående under fødderne og aktivt lade bolde arbejde sig ind på de ømme steder. Herefter kan du lægge dig ned på gulvet med boldene under dig de steder, hvor du vil masseres igennem. 

Du vil (garanteret) også kunne lide