Stræk ud – hvad er 40+ bedst?

Er der forskel på, hvordan man skal strække en 20+ krop og en 40+ krop efter træning? Få fysioterapeutens svar her.

22. november 2015 af Redaktionen

Kære brevkasse,
Jeg har hørt mange forskellige meninger om strækøvelser, men uanset hvad andre mener, så elsker jeg at strække ud. Nu er jeg bare kommet i tvivl, om der er forskel på, hvordan og hvor meget man kan strække en ung krop og min 45-årige krop, som ikke længere er helt så smidig og faktisk er begyndt at stritte lidt imod?

Venlig hilsen
Pia

Hej Pia,
Jeg kan rigtig godt lide din sætning: “… men uanset hvad andre mener, så elsker jeg at strække ud.” Det er sådan, mange mennesker har det, og det er præcis sådan, det skal være – at vi er i stand til at mærke efter i vores krop, hvad der føles godt for den. Alt for mange mennesker retter sig alt for meget efter, hvad den nyeste forskning fortæller, og glemmer at lytte til, hvad deres krop egentlig fortæller dem. Den store hage ved forskning er dels, at det kun er et lillebitte udsnit af et meget stort emne, og dels, at hele historien om resultaterne sjældent bliver formidlet i pressen.

For at svare på dit spørgsmål kan der sagtens være forskel på, hvor meget din krop kan strækkes i forhold til en yngre krop. Men der kan lige så godt være ingen forskel, for masser af yngre kroppe er alt for stive og rustne, fordi de ikke bruger dem eller bruger dem uhensigtsmæssigt.

Hvis du med dit spørgsmål mener, om din krop burde kunne strække sig mindre end en yngre krop, så i teorien ja, men du kan sagtens træne dig til at bevare eller få din ungdoms smidighed igen. Det drejer sig om at træne korrekt og hyppigt – og ikke kun med strækøvelser, men også med bevægeøvelser.

Men der er ingen forskel på, hvordan en krop skal strække ud set i forhold til alder. Uanset alder er det de samme strækøvelser, vi bør lave. Du kan altid gå ud fra, at der hvor du føler dig stivest og mest rusten, det er der, du skal strække ud. Som overordnet guide vil jeg anbefale dig at strække hele bagsiden af din krop: lægmuskler, ryg, lænd og nakke. Faktisk gerne helt nede fra foden, hvor du har stor gavn af at massere svangen først. Det er også en rigtig god idé at strække dine brystmuskler og ikke mindst forsiden af dine lår og dine hofter, inklusive baller. 

Held og lykke med at holde din krop smidig som en kat resten af livet.

Med venlig hilsen
Lotte, fysioterapeut

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide