Træning om morgenen
Der er op til flere fordele ved at få klaret træningen om morgenen! © Getty Images

10 tips til dig, der gerne vil træne om morgenen

Morgentræning garanterer, at du får trænet – og selv B-mennesker kan faktisk lære det! Læs bare med her, hvor vi giver dig 10 tips til din morgentræning.

9. oktober 2019 af Redaktionen

Træning er en naturlig (og nødvendig!) del af hverdagen for mange af os voksne kvinder – og de fleste af os træner om eftermiddagen eller aftenen, når dagens øvrige pligter er klaret. Men det kan, indrømmet, være ret svært at komme ud ad døren efter arbejde, når sofaen skriger efter dig, du skal forbi supermarkedet for at handle til aftensmaden, eller ungerne skal hentes og bringes. 

Og det er så her, at morgentræning kommer ind i billedet. Det lyder måske hæsligt, men faktum er, at alle kan gøre det – også B-mennesker. Og den helt store gevinst er, at du rent faktisk får trænet – og kan have god samvittighed over det resten af dagen! 

Vil du lære at blive et morgentrænings-menneske? Så læs med herunder, hvor du får 10 tips, der hjælper dig godt på vej mod din nye, gode vane.

Kvinde træner i naturen om morgenen
Det lyder måske hæsligt. Men der er faktisk flere fordele ved morgentræning! © Getty Images

Derfor skal du træne om morgenen

Udover den gode samvittighed er den absolut vigtigste årsag til, at du skal træne om morgenen, at det øger din chance for at få trænet regelmæssigt. Og desuden er der også en række helbredsmæssige fordele ved morgentræning: 

  • Når du træner om morgenen, jumpstarter du din forbrænding og holder den på et højere niveau i helt op til 24 timer! Mange begynder også at spise mindre, dels fordi du er nødt til at spise morgenmad efter din træning, og det holder dit blodsukker stabilt, dels fordi kroppen frigør endorfiner, når du træner, og det mindsker appetitten. Mange bliver også bedre til at spise sundere, fordi de allerede føler sig sunde ovenpå morgentræningen.
  • Du får en bedre fedtforbrændning, fordi der ikke er nogle kulhydrater at forbrænde i kroppen efter en nats søvn og faste – din krop er i stedet nødt til at blive bedre til at forbrænde fedt.
  • Undersøgelser viser, at motion gør dig mere mentalt skarp – og effekten holder 4 til 10 timer efter, du har trænet. 

  • Morgentræning giver energi og en lille mental pause, hvor du kan forberede dig på dagens komme I fred og ro.

  • Og så får det dig til at føle dig godt tilpas, fordi du ved, at du har gjort noget godt for dig selv (og klokken er ikke engang 9 endnu!)

Hvad kan du træne om morgenen?

Svaret er ALT!

Der er intet til hinder for, at du løber, spinner, styrketræner eller ror kajak fra morgenstunden – de fleste fitnesscentre åbner tidligt, og kommer du tidligt, kan du glæde dig over, at der er færre mennesker og mere plads.

Hvis du synes, det er svært eller helt umuligt bare at tænke på at stå op klokken 6 for at spinne, så start med et mere moderat niveau af motion – som eksempelvis pilates, yoga eller et par mave- og numse-øvelser. Når din krop vænner sig til at stå tidligere op og træne, bliver det også lettere for dig at gøre det.

Kvinde træner udenfor om morgenen
Morgentræning giver energi og en lille mental pause, hvor du kan forberede dig på dagen.© Getty Images

Sådan kommer du i gang med din morgentræning

Vi ved godt, at det er lettere sagt end gjort. Derfor får du 10 tips til, hvordan du kickstarter din morgentræning og holder gejsten oppe. For du kan godt! 

1. Gør klar om aftenen

Find træningstøjet og -skoene frem og pak tasken – hvis du har brug for sådan en. Husk også en lille snack, eller stil morgenmaden frem, hvis du ved, du er nødt til at spise først eller umiddelbart efter.

Jo lettere det er for dig at komme igang med træningen lige fra morgenstunden, desto større er sandsynligheden også for, at du gennemfører dit projekt.

2. Gør dig mentalt klar til at morgentræne

Det lyder måske lidt hippie-agtigt, men inden du lægger dig til at sove, så prøv at forestille dig, at du vågner tidligt, gør dig klar, træner og nyder det. Det får dig til at se dig selv som en, der træner – og det gør det altså lettere for dig at gøre morgentræningen til virkelighed.

3. Mange bække små....

Synes du, det er helt uoverskueligt at stå en time tidligere op? Så start med lidt mindre. 10-20 minutter kan faktisk gøre en ret stor forskel. I takt med at du finder ud af, at du sagtens kan overleve, (og du måske endda bliver glad for) din morgentræning, så stå yderligere 10 minutter tidligere op. Pludselig har du 30-60 minutter til din træning....

Et andet tip er, at du ikke lægger ud med at træne fem dage om ugen. Start med et par gange, og nyd så at sove længe de andre dage. Igen: Når du bliver gladere for at stå tidligt op, kan du altid trappe træningen op.

4. Gør en indsats for at komme op

Gør det så svært som muligt at sove fra din træningsaftale med dig selv. Placér dit vækkeur så langt væk, at du er nødt til at rejse dig op for at slukke det eller aftal med dig selv, at du ikke må snooze (selvom det er fristende!). 

5. At spise eller ikke at spise?

Nogle har brug for at spise, inden de træner – andre har ikke. De fleste kan klare 20-30 minutters træning ved lav intensitet på tom mave, men skal du træne længere eller hårdere, er det godt at få lidt i maven først. Men prøv dig frem og find ud af, hvad der fungerer bedst for dig.

6. Start roligt ud

Både din krop og dit hoved skal lige vågne om morgenen. Brug derfor altid et par minutter på at varme op, inden du træner – stræk dig, løb på stedet og ryst liv i lemmer og hjernen.

Moden kvinde laver yoga som morgentræning
Start roligt ud, og øg så gradvist både længden og mængden af din morgentræning.© Getty Images

Sådan holder du gejsten

Der gælder nøjagtig samme regler for at holde motivationen til morgenmotion som for alle andre former for motion! Det vil sige:

  • Det bliver lettere for dig at træne, hvis du kan lide din træningsform.
  • Hvis du træner med en ven og dermed forpligter dig overfor hende (eller ham) til at stå tidligt op, er der også større sandsynlighed for, at du kommer ud af døren.
  • Husk at rose og belønne dig selv for godt arbejde.

Men her er et par ekstra tips til at få en god morgentræningsrutine:

7. Lav en træningsplan

Inden du går i seng søndag aften, så lav en træningsplan for den kommende uge. Skriv din plan i kalenderen, ligesom du ville skrive enhver anden aftale ned. Der er større sandsynlighed for, at du får trænet, hvis du skriver det ned.

8. Kend dine faldgruber

Hvis du ikke får trænet, så skriv din begrundelse ned for ikke at gøre det. Så kan du altid analysere dine undskyldninger senere, så du kan finde på måder at overkomme dem.

9. Træn til musik

Musik kan få dig til at glemme din træthed – og på intet tidspunkt på dagen er det vel så vigtigt, som når du træner om morgenen. Derfor: Lav en playliste, som du kan træne til om morgenen. Brug blid musik til yoga og musik med hurtig rytme for at få dig op i gear. Eller lyt til 15 af de allerbedste hits, som du dansede til i din ungdom.

10. Duer morgentræning slet ikke for dig?

Det tager efter sigende 21 dage at lave en god rutine. Så giv morgentræningen en fair chance, inden du giver op.

Duer det slet ikke? Så lad være med at bebrejde dig selv! Der er ikke noget perfekt tidspunkt at træne på, så hvis det føles som tortur, så træn på et andet tidspunkt. Det vigtigste er, at du får trænet, så din voksne krop er stærk og sund. 

Du vil (garanteret) også kunne lide