Kvinde træner udenfor
© Getty Images

Sådan kommer du i gang med at motionere

Har du svært ved at finde motivation til motion? Få træningsekspertens 8 tips til, hvordan du kommer i gang med at motionere

3. januar 2019 af Claus Sonne


Der er ingen grund til at pakke det ind: Vil du være sund, kræves der noget af dig. Og når det gælder sundhed via motion, kræves der faktisk meget. For her skal du yde, før du kan nyde – med sved i litervis, ømme muskler og sikkert også en pose frustration som sidegevinster.

Når eksperterne alligevel vil have dig til at trodse alt besværet og være fysisk aktiv, er årsagen den enkle, at motion simpelthen er den ultimative måde at holde dig sund på. Motion er ganske enkelt et sundhedsmæssigt overflødighedshorn, der ud over at beskytte dig mod en række livstruende sygdomme også mindsker risikoen for at udvikle ubehageligheder som overvægt, gigt og ikke mindst stress. Det fortæller en af Danmarks mest erfarne idræts­fysioterapeuter, Svend B. Carstensen fra Fyssen i DGI-huset i Aarhus:

"Vi har jo altid vidst, at motion var sundt, men i de senere år har vi set mere og mere dokumentation på, hvor sundt. For eksempel blev det i 2011 bevist, at motion også har en forebyggende effekt på tyktarmskræft, og der kommer hele tiden nye fordele til."

Og så er det gode, at jo mere motion, du dyrker, desto bedre – dog med det forbehold, at du kan træne så meget, at du bliver skadet. Men så taler vi altså rigtig meget træning!

Når du sætter dig det mål, at din kondition skal forbedres, er det vigtigt, at du på forhånd har gjort dig klart, hvad du vil og skal. Er du ikke motiveret, løber du helt bogstaveligt ind i problemer. Derfor gælder det om at være godt forberedt.

  • Vær motiveret: Det kan være både hårdt og kedeligt at forbedre din kondition, så lad være med at gå i gang, hvis du ikke for alvor mener det. Ellers risikerer du hurtigt at falde fra – og at det bliver endnu sværere, næste gang du forsøger dig.

  • Læg en plan: Det er alfa og omega, at du har en plan og et program at forholde dig til. Prøv for eksempel et af de to programmer her, som er speciallavet til Liv. De sørger for at få dig rigtigt i gang – og for at du kommer i mål.
  • Formulér dine mål: Du skal vide, hvor du vil ende med din træning, og dit mål skal være både målbart og realistisk. Vil du kunne løbe fem kilometer, tabe ti kilo eller noget helt tredje? Undervejs skal du have delmål, du skal opfylde, så du kan følge med i, hvordan din træning går.

  • Vælg den rigtige motionsform: Dybest set er det utrolig let at forbedre din kondition. Det kræver blot et par løbesko eller en cykel og noget sportstøj. Men det er langt fra alle, der for eksempel kan løbe. Vægt, knæ eller fødder kan være en stopklods, og derfor er det vigtigt, at du ikke vælger det første og bedste. Din motionsform skal sjov og motiverende – og en, som du rent fysisk magter. Bliver du skadet eller meget øm, kan det være, du skal prøve noget andet.
  • Find en træningsmakker: Det er ekstremt motiverende at have en eller flere at træne sammen med – ligesom det er langt lettere at komme ud og træne, for eksempel i dårligt vejr, hvis du ved, at der står en og venter på dig. Men husk, at du ikke nødvendigvis kan sammenligne dig med din makker. Det er genetisk betinget, hvordan I reagerer på træningen.

  • Overvej en klub: Der findes en lang række løbe- og cykelklubber, hvor du med fordel kan trække på andre og mere erfarne motionister. Og så er du sikret en træningsmakker.

  • Køb det rigtige udstyr: Uanset hvilken form for motion du vælger, skal du have det rigtige udstyr, for eksempel et par løbesko, der passer til lige nøjagtig dig. Det lyder måske dyrt, men det behøver det ikke være. Alternativet er skader.

  • Vær standhaftig: Al begyndelse kan være svær, og det kan tage tid at lære en romaskine eller en crosstrainer at kende. Så pak tålmodigheden med i tasken.

Løb dig i form på 13 uger

Drømmer du om, at du om 13 uger kan løbe fem kilometer, og at din kondition er forbedret med 10-20 procent? Så er hjælpen nær – det eneste du skal bruge er et par gode løbesko, svedabsorberende løbetøj, stædighed, gerne en løbemakker og Magasinet Livs løbeprogram!

Du vil (garanteret) også kunne lide