Kvinde strækker ud foran en computer
Små justeringer gør en stor forskel for din ryg og nakke, så stræk dig endelig igennem i løbet af dagen.© Getty Images

Få en gladere ryg med seks nemme rygvaner

Det handler helt enkelt om at trække vejret, gå rigtigt og lave små bevægelser i løbet af dagen. Se, hvor let det kan være at få en sundere ryg og nakke.

31. august 2023 af Gitte Høj

1. Sid rigtigt

En rigtig og hensigtsmæssig siddestilling er essentiel, hvis du har et stillesiddende job. Sid eventuelt på en stor bold. Så får du balance og automatisk en bedre holdning, når du sidder.

2. Løft rigtigt

Vær opmærksom på, hvordan du løfter ting. Bruger du ben og mave aktivt, når du løfter? Prøv at bøje knæene, spænd maven, og træk løftet ind til kroppen. I stedet for at bøje ryggen frem, når du skal løfte.

3. Gå ujævnt

Søg ud i et ujævnt terræn eksempelvis i skoven eller steder med trapper eller stigninger, når du går en tur. Det styrker hele kroppen og udfordrer din balance. Gang og en gåtur er en effektiv måde at bevæge hele kroppen på og styrke både sanser og stabilitet.

4. Styrk din kerne

Kombinationen af balance og bevægelse styrker, fordi alle former for balance kræver en stærk kernemuskulatur. Kerne, eller core, er det, der holder dig oppe og giver styrke til den midterste del af ryggen. Stil dig på tæerne eller stå på et ben et par gange om dagen.

5. Brug din vejrtrækning

Vær opmærksom på dit åndedræt, og brug det som redskab til en god bevægelse for ryggen. Når du tager dybe og bevidste vejrtrækninger, skaber det bevægelse i din bækkenbund, som bliver blød og bevægelig. Tag nogle dybe vejrtrækninger i løbet af dagen og fokusér på at slippe alle spændinger helt ned i bækkenet, når du ånder ud.

6. Bevæg dine skuldre

Når du retter dig op i ryggen og er bevidst om din holdning, giver det styrke mellem dine skulderblade. Det åbner også din brystmuskulatur og gør dig mere bevidst om, hvor du bærer din krop i løbet af dagen. Rul dine skuldre bagud og træk dem sammen nogle gange i løbet af dagen – især når du sidder stille længere tid ad gangen.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i august, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide