Jeg har ondt i knæene efter løb

Hvad gør du, når du får smerter i knæene og lænden efter løbeturen? Få svaret her.

6. marts 2016 af Redaktionen

Ondt i knæene efter løb

Kære brevkasse,
Jeg er begyndt at få ondt i mine knæ efter løb og nogle gange også min lænd. Jeg løber typisk to-tre gange om ugen, og min faste rute er godt fem kilometer. Kan jeg supplere med noget eller gøre noget på en mere hensigtsmæssig måde, så jeg kan fortsætte?

Venlig hilsen
Britt

 

Hej Britt,
Det, du mærker i knæene, kan være ganske almindeligt, men rigtig træls slid. Når din lænd også bliver øm, behøver det ikke være slid, men det kan være, fordi dine knæ eller andet ikke fungerer helt så godt længere, og din lænd tager derfor lidt over. Jeg tænker også, om du mon har øget din vægt over en periode? Vægtøgning gør en stor forskel på belastningen af dine knæ, når du løber. Der kan også være noget med kosten, som påvirker dine led. Får du for eksempel nok olier?

Løbeprogram: Løb 5 kilometer på 13 uger

Forsøg i en periode at drosle lidt ned på længden og/eller antallet af ture, og se, om det gør en forskel. Se dig også om efter en anden form for træning og konditionstræning, som kan erstatte lidt af løbet. Det kunne være at benytte en såkaldt crosstrainer, som du kan købe til hjemmebrug eller finde i alle fitnesscentre. Svømning er også et super alternativ, der ligesom yoga eller pilates ikke belaster dine knæ.

Jeg vil også anbefale dig at lave noget grundtræning for din krop, så den kommer i bedre balance. Her mener jeg forskellige styrkeøvelser for dine ben, hofter og baller og meget gerne øvelser i det fri uden maskiner. Det er også en rigtig god idé at se på dine fødder – er de stærke og smidige?

Venligst
Lotte Paarup, 
fysioterapeut, forfatter og foredragsholder

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Seneste

Måske er du interesseret i...