Kvinde smiler
Din fordøjelse har ret stor indflydelse på dit energiniveau. © Getty Images

Sådan får du mere energi ud af din fordøjelse

Tag et kig på din tallerken, og tjek tidspunkterne for dine måltider. Din kost og hvornår du indtager den, spiller nemlig en afgørende rolle for dine energidepoter. Bliv klogere på hvordan og hvorfor lige nu og lige her

9. maj 2019 af Gitte Høj

Du er måske ikke klar over det, men din fordøjelse har faktisk ret stor indflydelse på, hvor meget energi du har. Det kan derfor godt betale sig at kigge din kost igennem og måske spise lidt flere af de ting, som din fordøjelse godt kan lide – det resulterer nemlig i mere energi. 

Sundhedsredaktøren guider dig herunder til, hvad du selv kan gøre for at få mere energi ud af din fordøjelse. Og så forklarer hun også, hvad der sker med din fordøjelses energi med alderen, og hvorfor du ligefrem kan mangle energi. 

Det sker der med din fordøjelse med alderen

Du bliver, hvad du optager. For alt det, du spiser, skal nedbrydes til små komponenter for at blive optaget i din krop og omsat til energi, som du kan mærke og bruge til at få noget fra hånden i din hverdag.

Det er der, din fordøjelse kommer ind i billedet. For fungerer den ikke, som den skal, bider den fra sig. Hvilket rigtigt mange kvinder kender alt for godt. Det kommer til udtryk på mange måder. Blandt andet ved at din energi dykker, og du nærmest er i minus, før du kommer ud af sengen.

Og jo, vi kan muligvis godt tale om, at din fordøjelse ændrer sig, i takt med at du bliver ældre og fungerer mindre smidigt og mindre effektivt med alderen. Produktionen af mavesyre kan også blive mindre, så maden nedbrydes langsommere, ligesom tyktarmens bevægelser kan mindskes.

Men faktisk handler det rigtigt meget om noget, du kan tage fat i allerede i dag. Nemlig din livsstil.

Kvinde ligger på sofa og holder sig på maven
Fungerer din fordøjelse ikke optimalt, kan det resultere i mindre energi.© Getty Images

Derfor kan du mangle energi

Når du spiser for dårligt eller for hurtigt, påvirker det din fordøjelse. Det samme sker, hvis du har mange spekulationer og er meget bekymret. Måske tygger du ikke din mad ordentligt, måske spiser du meget uregelmæssigt, eller måske kaster du dig over mad, du egentlig ikke kan tåle? 

Der kan være mange årsager til, at din fordøjelse ikke trækker de næringsstoffer ud af din mad, som dine celler har brug for. Og på den måde er der en tæt sammenhæng mellem din fordøjelse og din energi.

Det handler blandt andet om, at fordøjelsessystemet af en eller anden årsag ikke kan udføre sit arbejde optimalt. Fordøjelsessystemet består af en gruppe organer, som omsætter maden til energi, og hvert organ har sin specifikke opgave med det formål at trække så meget energi og næring ud af maden som overhovedet muligt. 

Næringsstofferne bliver optaget af tarmvæggene og derefter sendt rundt i kroppen via blodet. På den måde kan det gå galt flere steder i systemet, når det ikke kører, som det skal.

Kvinde spiser pastasalat og kigger på computer
Hvis du spiser for hurtigt, påvirker det din fordøjelse. © Getty Images

Sådan får du mere energi ud af din fordøjelse

  • Dårlig mave eller forstoppelse igennem længere tid er tegn på, at du skal tage dig kærligt af din fordøjelse. Selv følelsen af velvære og lykke kan have en krog ned i dine tarme.
  • Sund kost er en af hjørnestenene i dit mave-tarm-energiregnskab.
  • Du kan supplere med mælkesyrebakterier for at være sikker på, at dine celler optager og udnytter kosten bedst muligt. Bakterierne findes i syrnede mælkeprodukter som A38 og Cultura. Du kan også tage bakterierne som et kosttilskud.
  • Mælkesyrebakterier næres af kostfibre, og på den måde har de to grupper et tæt parløb.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 14. marts 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide