Er du en af dem, der ser træning som en sur pligt og får ondt i kroppen (og sjælen) efter en løbetur? Eller er du så presset i din hverdag, at du kun har tid til at træne i weekenden, hvor du egentlig bare gerne vil tilbringe tid med familien?
Når eksperterne alligevel vil have dig til at løbe ture og tilbringe tid i fitnesscenteret, skyldes det ganske enkelt, at motion simpelthen er den ultimative måde at holde dig sund på. Motionen beskytter dig mod en række livstruende sygdomme, og så mindsker regelmæssig træning risikoen for at udvikle ubehageligheder som overvægt, gigt og ikke mindst stress.
Men nu kommer forskningen dig til undsætning, for en amerikansk undersøgelse peger på, at det bliver muligt at opnå alle fordelene ved motion – uden at skulle knokle på løbebåndet.
Øget udholdenhed
Den amerikanske undersøgelse startede med at tage udgangspunkt i et tidligere forsøg, hvor mus var genetisk designet til at have et permanent aktivt gen kaldet ‘PPAR delta’.
I forsøget fandt forskerne ud af, at inaktive mus, som var genetisk designet med genet ‘PPAR delta’, klarede sig langt bedre på trædemøllen (læs: musens løbebånd) end almindelige inaktive mus. Faktisk var de i stand til at løbe 70 procent længere end de mus, som ikke havde ‘PPAR delta’.
De særlige mus forbedrede i løbet af fire uger deres udholdenhed og øgede fedtforbrændingen – men det viste sig, at de kun opnåede disse fordele ved dagligt at løbe på trædemøllen.
Motionens fordele – uden sved
Den nye amerikanske undersøgelse, som er offentliggjort i Cell Metabolism, forsøgte at arbejde videre på det tidligere forsøgs resultater.
Ligesom i det forrige forsøg brugte forskerne inaktive mus, men de valgte at foretage justeringer i deres dosis af genet ‘PPAR delta’ og i forsøgets samlede varighed. Det nye forsøg løb over otte uger, hvilket altså var dobbelt så lang tid som det forrige.
Justeringerne viste sig at være lige præcis dét, der skulle til for, at musene med ‘PPAR delta’ opnåede alle fordelene ved motion – uden at de rent faktisk behøvede at bevæge sig.
Lige nu er det dog ikke sikkert, at resultatet vil blive det samme, når det afprøves på mennesker, men forskerne bag mener, at der er en god mulighed for, at vi i fremtiden kan nyde godt af motionens fordele – uden at svede.
Sig (måske) hej til motionspillen
Nu er målet for forskerne så at finde et medicinalfirma, som er i stand til at udvikle kliniske forsøg for at teste præparatet ‘PPAR delta’ på mennesker. Hvis det lykkes, og forsøgene går som planlagt, kan det betyde, at motion er fortid, og motionspillen er nutid.
Men indtil videre ser det ud til, at vi må svede lidt endnu, og det er jo faktisk ikke så skidt, når det blandt andet er med til at rense huden for urenheder og bakterier.
‘At tage det sure med det søde’ kaldes det vist...