Kvinde squatter
Kom ned i en squat og op i antal gode timer i drømmeland.© Getty Images

Derfor giver styrketræning dig bedre søvn

Når du squatter, planker og løfter vægte, øger du din chance for at sove godt igennem om natten.

3. januar 2022 af Jeanette Linder

Det er velkendt, at motion kan hjælpe dig til at sove bedre, men langt den meste forskning på området er baseret på konditionstræning. Derfor har forskere nu rettet søgelyset mod vægte, kettlebells og andre styrkeaktiviteter for at undersøge, om de har samme søvndyssende effekt.

Det har de gjort ved at følge 23.000 personers træningsvaner og søvnkvalitet i løbet af en typisk uge. Søvnen blev vurderet ud fra en skala inddelt i kategorierne ‘meget god’, ‘god’, ‘dårlig’ og ‘meget dårlig’. Desuden rapporterede testpersonerne selv, hvor mange gange i løbet af ugen de gennemførte et styrkepas.

Dataene viste en tydelig tendens: Styrketrænerne sov generelt bedre end dem, der aldrig kastede sig ud i øvelser for musklerne. Selv de, der ikke trænede så ofte, kunne glæde sig over bedre nætter.

Lidt er nok 

Ifølge det nye studie kan selv ret lidt styrketræning gavne søvnen. De testpersoner, der blot trænede en enkelt gang om ugen, havde samme positive resultat som dem, der trænede flere gange om ugen.

Du behøver heller ikke at lave hardcore styrkeøvelser. Effekten gælder for alle typer træning, som stimulerer musklerne – lige fra øvelser med vægte og elastikker til helt almindelige kropsvægtsøvelser.

Kilde: Preventive Medicine Reports

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 18. november 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide