Styrk din ryg!
Er du typen, der tit oplever smerter i din ryg, ja, så er den dårlige nyhed, at du tilhører et stort fællesskab af rygplagede kvinder.
Ondt i ryggen er strøget til tops med raketfart og ligger nu på førstepladsen over verdens mest alvorlige sygdomme, når det handler om at døje med noget, der påvirker dig negativt i hverdagen. Sådan lyder resultatet af en under-søgelse, som verdenssundhedsorganisationen, WHO, for nylig offentliggjorde.
Den gode nyhed er, at kurven over dårlige rygge kun stiger, frem til du er omkring 50 år, så falder den en smule. Og at det ikke er alderen, der trykker, for der er ikke lighedstegn mellem alder og ondt i ryggen.
Ikke alderens skyld
Men selv om problemer med ryggen begynder tidligt i livet og optræder i alle aldre, kan du sagtens opleve, at det er i 40’erne, at ryggen for alvor begynder at bide fra sig. Rygsmerter har det nemlig med at stå på i længere tid, når du bliver ældre.
Desværre ved forskerne ikke, hvorfor rygsmerter er så udbredte. Selvfølgelig sker der nogle aldersmæssige forandringer, men de giver ikke per automatik rygsmerter. Bruskskiverne mellem dine ryghvirvler bliver slidte og mindre fjedrende, i takt med at indholdet af vand i brusken falder. Leddene bliver mere stive, og musklerne, ja, de er også under pres. Men den slitage kan du heldigvis røre dig ret meget ud af.
“Musklernes styrke og udholdenhed bliver mindre med alderen, medmindre du altså gør noget for at holde den ved lige. Ryggen tåler mere belastning, hvis muskulaturen holdes ved lige, og vi ved, at fysisk aktivitet hjælper, så du kommer dig hurtigere igen, når ryggen driller. Derfor er det vigtigste, at du holder dig så aktiv som overhovedet muligt”, siger Alice Kongsted, kiropraktor, ph.d. og seniorforsker i blandt andet rygsmerter.
Kan komme fra hovedet
Seniorforskeren i rygsmerter tilføjer, at smerter er utrolig komplekse. De bliver påvirket af mange forskellige ting i dit liv og for eksempel også din psyke. Døjer du med rygsmerter, skal du derfor tænke over, hvordan du i det hele taget har det. Føler du dig trist, nedtrykt eller stresset, påvirker det også dine rygsmerter negativt.
Denne holdning deles af fysioterapeut og sundhedsfaglig chef på Skodsborg Kurhotel & Spa, Heidi Holm Rasmussen:
“Rygsmerter er ofte diffuse smerter, hvor det sjældent er inde i rygsøjlen, at det gør ondt. Du har ikke en konkret skade i ryggen, men det er ryggen, der får smerten. Det kan være, at du oplever at have en kontorryg eller en træt ryg, og det er som regel et signal til dig om, at du skal give dig selv og dit liv et eftersyn,” opfordrer hun.
Om Alice Kongsted: Hun har speciale i ryg- og nakkesmerter. Hun er kiropraktor og nu seniorforsker ved Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik i Odense og ved Rygcenter Syddanmark i Middelfart.
Når du scroller ned, får du 6 øvelser til din ryg. Øvelserne er supergode, hvis du vil gøre noget godt for din ryg – både til lindring og forebyggelse. Det er fysioterapeut Heidi Holm Rasmussen, der har skræddersyet dette program til dig.
Sådan bruger du programmet, hvis du vil lindre rygsmerter:
Hvis du har ondt og har brug for at træne ryggen op, skal du begynde med øvelse 1, som er den letteste, fortsætte med øvelse 2 og så videre. Lav øvelserne mindst 3 gange om ugen, men også gerne hver dag.
Og hvis du vil forebygge:
Er du fit for fight, og vil du bare gerne forebygge, springer du ind på øvelse 3 og tager programmet derfra. Lav øvelserne 2-3 gange om ugen.
Regler for rygprogrammet
Gå ikke videre med den næste øvelse, før du kan udføre den øvelse, du er i gang med, det maksimale antal gentagelser, som står angivet. Sørg for, at du altid har kræfter til at tage 2 ekstra gentagelser. Så ved du, at du er klar til at gå videre.
Om Heidi Holm Rasmussen: Hun er sundhedsfaglig chef ved Skodsborg Kurhotel & Spa og driver ved siden af klinikken Pilsborg & Holm. Hun er holitisk praktiserende fysio-terapeut og livsstilscoach og har stor erfaring med optræning af ryg og nakke. Pilsborgholm.dk.