Derfor er hormonyoga godt
Hormonyoga adskiller sig fra andre yogaformer ved at have et mere behandlende formål, som handler om at genoprette en balance i dine kvindelige kønshormoner.
Praktiserer du jævnligt hormonyoga – det vil sige det samlede eller fulde program – kan du minimere og sågar helt få bugt med de gener, du kan opleve i forbindelse med din overgangsalder. Gener som for eksempel hedeture, vaginal tørhed og kløe, søvnløshed, hovedpine og nedtrykthed.
Hormonyoga kan nemlig få faldet i østrogenniveauet til at bremse op. Det vil sige, at faldet sker langsommere og over længere tid, og det giver kroppen mulighed for at gradvist at vænne sig til situationen, og det kan i sig selv lette og lindre dine gener.
Hormonyoga giver dig samtidig mulighed for at arbejde hele din krop igennem med øvelserne, og de mange stræk gør dig både stærk og smidig. Det meditative aspekt kan afhjælpe den stress og søvnløshed, som du måske døjer med.
Sådan virker hormonyoga
Hormonyoga er udviklet med det specifikke formål at stimulere og øge østrogenniveauet.
Yogaformen består af en række forskellige øvelser, som har den fællesnævner, at de læg ger et pres på de hormonproducerende kirtler. Det vil sige hypofysen, skjoldbruskkirtlen og æggestokken og i mindre grad binyrerne.
Det foregår ved, at du bringer kroppen i positioner og supplerer med et kraftfuldt åndedræt (kaldet bastrika), som tilsammen skaber en slags indre massage.
Øvelserne stimulerer og afbalancerer på den måde dit hormonsystem, booster dit hormonniveau og kan således minimere eller helt fjerne dine gener.
Hormonyoga egner sig dog ikke til alle, og man fraråderdet, hvis du har haft hormonrelateret kræft i æggestokke, bryst eller livmoder eller har øget risiko for at udvikle denne type kræft. Det samme gælder, hvis du har svær endometriose, store fibromer i underlivet eller fremskreden knogleskørhed.
Dine 3 vejrtrækningsteknikker
DET DYBE ÅNDEDRÆT
- For at berolige kroppen
- Sådan: Træk vejret helt ned i maven. Mærk mave, brystkasse og kraveben løfte sig – og sænke sig, når du ånder ud.
UJJAYI- ÅNDEDRÆTTET
- For blandt andet at stimulere skjoldbruskkirtlen
- Sådan: Aktivér stemmebåndene for at lukke bagest i svælget. Føles, som om luftgennemstrømningen blokeres lidt. Derfor susende lyd, når du trækker vejret.
BASTRIKA- ÅNDEDRÆTTET
- For at sætte indre massage af æggestokke, skjoldbruskkirtel og hypofyse i gang
- Sådan: Ånd hurtigt ind gennem næsen (maven buler ud), og pres hur tigt al luft ud ved at spænde mave musklerne (maven trækkes ind). Aktivér ikke brystkassen. Slip så spændingen i mavemusklerne

1. Opvarmning af skuldre
- Flet dine fingre, og vend håndfladerne udad.
- Brug bastrika-åndedrættet, og stræk armene op over hovedet på indåndingen, og sænk armene ned igen på udåndingen.
- Træk navlen kraftigt ind mod rygsøjlen på udåndingen.
- Gentag 7 gange.

2. Opvarmning af ryg
- Sæt dig på dine knæ med numsen hvilende på dine fødder.
- Hvil dine hænder på knæene. Hold armene strakte, og kig lige frem.
- Ånd ind, og hold nu vejret, samtidig med at du skiftevis runder og svajer rygsøjlen, så mange gange du kan, mens du holder vejret.
- Ånd ud, når du ikke kan holde vejret længere.
- Gentag 2 gange.

3. Siddende dynamisk foroverbøjning
- Sæt dig med strakte ben og ret ryg. Bøj højre ben, og sæt hælen ind mod skridtet. Sænk knæet mod gulvet. Stræk armene op over hovedet.
- Ånd ind, og bøj din overkrop ud over det strakte venstre ben. Grib fat om venstre fod med venstre hånd. Slå ring om storetåen, og læg højre hånd oven på den venstre.
- Ånd ind med bastrika-åndedrættet, løft overkroppen, og træk foden tilbage mod dig selv.
Efter 7 ind og udåndinger slutter du foroverbøjet med foden strakt.
- Lav nu en energicirkulation (som beskrevet i en boks for sig selv på foregående side), og mærk bølgen af energi. Flyt fokus til venstre æggestok, og ånd langsomt ud.
- Kom tilbage til udgangspositionen med begge ben strakte.
- Gentag øvelsen til den modsatte side, hvor du bøjer venstre ben, strækker højre ben, laver 7 kraftfulde åndedræt og afslutter med en energicirkulation til højre æggestok

4. Dynamisk skulderstand
Skulderstand er en omvendt stilling. Den praktiseres dynamisk, hvilket betyder, at du arbejder med benene, samtidig med at du står på skuldrene. På denne måde indeholder øvelsen i alt 7 øvelser. Vi bringer her 3 af dem. Forsøg at blive i skulderstand, og undgå at komme ned mellem øvelserne.
Del 1:
- Du skal op i skulderstand – det er udgangspositionen. Læg dig på ryggen, og ånd ind.
- Løft først dine ben og dernæst dine hofter, og støt din lænd med dine hænder. Benene skal være næsten lodrette.
- Placér dine tommelfingre foran hoftebenene på niveau med taljen. Det giver bastrika-åndedrættet i de følgende øvelser mere modstand og en bedre massage af æggestokkene.
- Slap af i nakke og hals, og lad din vægt hvile på dine skuldre.
- Start med at strække venstre fod og flekse højre fod 7 gange i takt med bastrika-åndedrættets ind og udåndinger.
- Cirkulér herefter energien til skjoldbruskkirtel og hypofyse.
- Gentag øvelsen ved at strække højre fod og flekse venstre fod. Ligeledes 7 gange.
- Cirkulér herefter igen energien til skjoldbruskkirtel og hypofyse.
Del 3:
- Spred nu de strakte ben, og kryds dem skiftevis ind over hinanden i takt med 7 bastrikaåndedræt (spred på indåndingen, kryds på udåndingen).
- Saml herefter de strakte ben. Cirkulér energien til skjoldbruskkirtel og hypofyse.
- Gentag nu 7 gange, hvor du starter med det andet ben forrest.
- Afslut med strakte, samlede ben, og cirkuler energien til skjoldbruskkirtel og hypofyse.

5. Dynamisk skulderbro
- Læg dig på ryggen, og bøj dine ben. Placér fødderne i en hoftebreddes afstand. Læg armene ned langs kroppen. Vend håndfladerne nedad, så fingerspidserne er tæt på hælene.
- Ånd normalt ind, løft dine hofter, derefter din talje og til sidst din brystkasse.
- Ånd ud, og sænk brystkassen, så taljen og til sidst hofterne.
- Gentag 7 gange. Bevægelsen er langsom og glidende.
- Når dine hofter er oppe den sidste gang, og din vægt er på dine skuldre, støtter du hofterne med hænderne og bliver oppe. Lav 7 bastrika-åndedræt, og send derefter energien til skjoldbruskkirtlen.
- Sænk langsomt rygsøjlen – hvirvel for hvirvel. Dine ben skal forblive bøjede.
- Afslut med endnu en energicirkulation til skjoldbruskkirtlen.
Eksperten
Lone Husnæus er yoga lærer og har under vist i hormonyoga siden 2014. Hun er forfatter til bogen om Hormonyoga, har selv praktiseret yoga i mere end 25 år og underviser derudover i hathayoga og kundali niyoga. Se mere på Yogallery.dk