Læs her, hvorfor uro i kroppen er en tilstand, du skal være meget opmærksom på - især hvis du er 40+ kvinde
© Creativecommons.com

Sundhedsbrevkasse: Uro i kroppen

Læs her, hvorfor uro i kroppen er en tilstand, du skal være meget opmærksom på - især hvis du er 40+ kvinde

11. august 2016 af Redaktionen

De senere år er jeg begyndt at blive plaget af ret meget uro i kroppen. Det rammer især, når jeg går i seng, eller når jeg vågner midt om natten. Som regel er det mit hjerte, der føles uroligt og måske endda lidt uregelmæssigt, det ved jeg ikke rigtigt. Andre gange er det mine ben. Jeg er 47 år og er mig bekendt ikke gået i overgangsalderen. For nylig læste jeg, at magnesium kan hjælpe?

Hanne 

Kære Hanne

Uro i kroppen, uroligt hjerte og urolige ben er symptomer og ikke en sygdom i sig selv. Det er derfor ikke nogen god idé at tage medicin, før du har talt med din læge.

Der kan ligge mange sygdomme bag. For eksempel sukkersyge, hjertelidelser, nyresygdom, stofskiftelidelse eller lidelser i nervesystemet. Uro i kroppen kan også være bivirkning af en medicinsk behandling. Ved vanddrivende medicin risikerer du at miste salte som natrium og kalium. Mangler du magnesium og B12-vitamin, kan det være årsag til kramper i benene.

Men hvis du ellers er sund og rask og ikke får noget medicin, vil dine symptomer ofte være et symptom på stress. Så måske skulle du se dit liv efter i sømmene?

Prøv at luge lidt ud i dine vaner, inden du går i seng. Ud med tv og smartphones og ind med frisk luft. Spis ikke for store måltider, og undgå sukker, kaffe og alkohol om aftenen. Det kan også hjælpe at massere benene før sengetid, hvis du har gået og stået meget i løbet af dagen. Sovepiller løser som regel ikke problemet, men skaber tværtimod afhængighed, træthed og svimmelhed om dagen. Og så har du blot et ekstra problem.

Du nævner, at du nok ikke er gået i overgangsalderen endnu. For mange kvinder kan det første (og måske eneste) symptom på overgangsalder dog netop være søvnbesvær, uro i kroppen og hjertebanken. Hvis det er tilfældet, kan et tilskud østrogen gøre en forskel.
Med venlig hilsen Anette Tønnes Pedersen 

Anette Tønnes Pedersen, gynækolog og overlæge på Rigshospitalet. Ekspert i gynækologisk endokrinologi, hormonforstyrrelser, sygdomme i æggestok- kene og hormonbehandling i overgangs- alderen.
Anette Tønnes Pedersen, gynækolog og overlæge på Rigshospitalet

Ekspert i gynækologisk endokrinologi, hormonforstyrrelser, sygdomme i æggestok- kene og hormonbehandling i overgangs- alderen. Forfatter til videnskabelige artikler om kvindelige kønshormoner og risiko for blodpropper og brystkræft. 

Har du et spørgsmål om sundhed? Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide