Sundhedsbrevkasse: Diætistens råd til konemave
© iStock

Sundhedsbrevkasse: "Skal jeg acceptere min konemave?"

Kan udviklingen bremses, eller skal man bare acceptere den? Læs diætistens svar lige her, og få gode råd og tips med på vejen

8. september 2016 af Redaktionen

Jeg kan mærke, at kiloene flytter lidt rundt og især rykker væk fra mine baller og lår og op på mine mave. Derfor har jeg faktisk for alvor inden for det seneste halve år fået en lidt stor, oppustet konemave. Kan jeg bremse denne udvikling, eller skal jeg bare acceptere det? Jeg er 48 år.


Lisa 

Kære Lisa

Nej, vi skal ikke bare acceptere konemaven, men naturen har desværre bestemt, at der med tiden bliver byttet rundt fra en struttende numse og flad mave til en struttende mave og flad numse. Derfor kræver det en indsats at beholde en fladere mave, og der er heldigvis flere ting, vi kan gøre ved det.

Kan det tænkes, at du har spist anderledes det seneste halve år, end du plejer? Det behøver ikke være de store ændringer. Det kan nemlig være mange små ting i hverdagen, der ofte ender med at have en stor betydning, fordi det bliver til mange ekstra kalorier over tid. For eksempel en ny kantineordning eller mere fastfood?

Sørg for at spise mindst fem måltider i løbet af dagen, så du bliver fyldt op med sunde og nærende madvarer som havregryn, rugbrød, magre mælkeprodukter, frugt og grønt, magert kød, fisk og skaldyr. 

Husk også at drikke meget væske, når du spiser mange kostfibre. Ellers kan al den sunde mad have en direkte modsat effekt. Nemlig, at maven går i stå, og du bliver endnu mere oppustet. Det er også en god idé at spise surmælksprodukter. Det hjælper mange mod oppustethed og er med til at give en god tarmflora, som holder maven i orden. Det kan for eksempel være A38, yoghurt eller skyr om morgenen eller som et mellemmåltid.

Motion er et andet vigtigt parameter til at mindske konemave. Uden motion kan det blive meget svært at holde maven flad. Du behøver ikke at lave maveøvelser i timevis, selv om det selvfølgelig er fint at gøre, da en stærk mavemuskulatur holder maven på plads. Vigtigt er også gåture, løbeture, cykelture, svømning – alt, hvor du får pulsen op og forbrænder energi. Det er godt for vores generelle helbred og sætter forbrændingen i vejret. Og det er dermed godt for figuren.

Kærlig hilsen Gitte Wenneberg 

Gitte Wenneberg, klinisk diætist
Gitte Wenneberg, klinisk diætist
Har arbejdet som diætist i 12 år, blandt andet på Institut for Human Ernæring og i Hjerteforeningen, hvilket blandt andet har resulteret i bogen Slank med Hjerteforeningen. Har en stor passion for, hvad sund mad kan gøre, og arbejder i dag som privatpraktiserende diætist

Har du et spørgsmål om sundhed? Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide