Glad, ked, sur
© iStock

Sundhedsbrevkasse: "Jeg er ikke så positiv længere"

Hvordan takler man at føle et pludseligt mismod, som man aldrig har følt før? Læs psykologens gode råd lige her

22. september 2016 af Redaktionen

Jeg har altid været et positivt og optimistisk menneske, men inden for de seneste måneder har tingene i mig ændret sig. Jeg bliver pludselig mere påvirket af ulykker, elendighed og uretfærdighed. Føler et mismod og tror ikke længere på, at verden bliver bedre. 

Malene

Kære Malene
Du skriver, at du altid har været optimistisk, men tristhed kommer og går gennem livet. Hvis du aldrig før har mærket denne følelse, er det muligt, at du er god til at fortrænge de negative aspekter i livet. Psyken har nemlig brug for at rense sig for negative indtryk og følelser. Det gør den ved, at man indimellem tillader sig at være ked af det.
Der kan dog være andre årsager til, at du nu er blevet mere eftertænksom og oplever et nedtrykt stemningsleje og derved fokuserer mere på den evige strøm af negative nyheder. Hvis der ikke er nogen synlig grund som for eksempel skilsmisse, død eller alvorlig sygdom, kan det handle om, at du måske er på vej ind i en depression. Det viser sig ofte ved modløshed, træthed, gråd eller følelsesmæssig tomhed, hvor tankerne ofte kredser omkring døden og andres lidelser. I så fald skal du kontakte din læge, som kan teste graden af din depression og sammen med dig vurdere, om du skal videre i psykologisk og/eller medicinsk behandling.
Der kan også være nogle ydre omstændigheder, som kan trigge en depression. Du kan have mistet en nær og kær person, eller måske er I blevet uvenner, hvor du ikke har tilladt dig selv at være ked af det. Tårer vasker sjælen ren, siger man i Mellemøsten.
Endelig kan det handle om en stress, som du ikke har villet se i øjnene, men som hele tiden tærer på din energi og nu viser sig ved at tage modet fra dig. I så fald er du nødt til at prioritere og vurdere, hvad der er vigtigt, og sortere i både dit arbejdsliv og dit privatliv, så du har tid til at komme ovenpå igen.
Jeg håber, at dette giver dig svar eller muligheder, og at du genvinder dit positive livssyn.
Med venlig hilsen Belinda Labrosse

BELINDA LABROSSE, PSYKOLOG OG SPECIALIST I PSYKOTERAPI
BELINDA LABROSSE, PSYKOLOG OG SPECIALIST I PSYKOTERAPI

Har været ansat i psykiatrien og en del år ved Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre. De seneste år har hun været privatpraktiserende psykolog, og her arbejder hun med depression, angst, stress, lavt selvværd, krise og tab. Belindalabrosse.com 

Har du et spørgsmål om sundhed? Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide