Mit hår har altid betydet meget for mig, men desværre oplever jeg, at jeg ikke længere kan få det til at fylde uanset klipning og produkt. Jeg ved, at vi bliver tyndere i toppen med årene, og derfor vil jeg høre dig, om jeg overhovedet kan gøre noget for at beholde min hårpragt? Jeg spiser sundt og er i god form.
Lise
Kære Lise
For de fleste af os er håret en vigtig del af vores identitet, og en dårlig hårdag påvirker vores humør og energi. Som du også selv er inde på, er et af de uundgåelige vilkår, der følger med alderen, desværre, at håret gradvist ændrer farve, struktur og tæthed.
Håret vokser fra hårsække i huden. Den nederste del af hårsækken er det eneste sted, hvor håret er i live. Det er her, det hele sker.
Vi er født med mere end 2 millioner hårsække spredt over hele kroppen, og cirka 100.000 af dem er i hovedbunden. Der dannes ikke nye hårsække efter fødslen, tværtimod mister vi et lille antal hvert år. Det er et genetisk lotteri, der afgør, hvor længe den enkelte hårsæk bliver ved med at danne nye hår. Ligesom hårets kvalitet, farve, tykkelse, glans og krøller først og fremmest er genetisk bestemt.
Hormoner spiller også en rolle. En overvægt af mandlige kønshormoner (androgener) i forhold til kvindelige kønshormoner (østrogener) påvirker cellerne i hårsækken på et tidspunkt, som er kritisk for hårvæksten. Gradvist betyder det, at de nye hår bliver kortere og tyndere end de hår, de erstatter.
Hvis man som kvinde har en unormalt høj produktion af mandlige kønshormoner, skal det undersøges og behandles af en læge med ekspertise i hormonsygdomme. Visse former for medicin kan påvirke hårets kvalitet. Samt allergi og stofskiftelidelser. Det kan du få undersøgt med en blodprøve hos din praktiserende læge.
Endelig er der livsstil, stress, rygning, kost og vitaminer. Vær eksempelvis opmærksom på, om du kunne mangle vitamin A, vitamin D, protein og jern. Lokal behandling med minoxidil 2 procent (Regaine) kan modvirke hårtab hos kvinder. Det virker dog ikke for alle.
Hvis ikke du finder en forklaring her, er det nok et af de tab, du må acceptere.
Med venlig hilsen Anette Tønnes Pedersen

Ekspert i gynækologisk endokrinologi, hormonforstyrrelser, sygdomme i æggestokkene og hormonbehandling i overgangs-alderen. Forfatter til videnskabelige artikler om kvindelige kønshormoner og risiko for blodpropper og brystkræft.
© Thomas DahlHar du et spørgsmål om sundhed? Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.