Sundhedsbrevkasse: Er det okay med natmad? Er kylling, kager eller sandwich også godt om natten?
© Istock

Sundhedsbrevkasse: Er det okay med natmad?

Må man eller må man ikke? Læs diætistens svar her, og find ud af, om du skal holde dig fra køleskabet i aften

14. august 2016 af Redaktionen

Hvis jeg en sjælden gang hopper under dynen uden natmad, knurrer min mave, og jeg er nødt til at stå op igen. Samtidig er jeg det seneste år blevet lidt rundere og vejer fem-seks kilo mere, end jeg har gjort i årtier. Er det natmadens skyld? Jeg oplever jo, at jeg har brug for det for at få en god nattesøvn.

Birgitte 

Kære Birgitte

Det er en myte, at det, vi spiser sent om aftenen, sætter sig ekstra meget på sidebenene, for en kalorie er en kalorie, uanset hvornår vi indtager vores mad.

Derfor tror jeg ikke, at natmaden er årsagen til de ekstra kilo, så fortsæt roligt med lidt natmad, før du går i seng. Det er nemlig det totale antal af kalorier, du får i løbet af dagen, der tæller.

Årsagerne til de ekstra kilo er snarere, at din forbrænding langsomt falder, jo ældre du bliver, og måske i endnu højere grad et resultat af din livsstil i øvrigt. Derfor skal du hellere vænne dig til at tilpasse dit samlede indtag af mad til en lavere forbrænding. Det betyder, at du enten skal spise mindre eller træne mere. Det er de to parametre, der er at trække på.

Du behøver altså ikke at undvære nogen måltider, for det er sundt for kroppen med mange måltider. Det vigtige er, at mængderne er afstemt med din forbrænding. Hvis forbrændingen er faldet, skal der også mindre mængder til at mætte. Prøv at overveje mængderne, når du spiser. Kan du blive mæt af mindre? Måske er sultfornemmelsen nemmere at måle. Er du ikke sulten mere, så stop med at spise.

Nu kender jeg jo ikke dine måltidsvaner, så dette er blot mit gæt. Dog ser jeg ofte ovenstående hos dem, jeg har til kostvejledning, så måske kan du bruge svaret til at holde vægten eller måske tabe de fem-seks ekstra kilo.
Kærlig hilsen Gitte Wenneberg 

Gitte Wenneberg, klinisk diætist
Gitte Wenneberg, klinisk diætist

Har arbejdet som diætist i 12 år, blandt andet på Institut for Human Ernæring og i Hjerteforeningen, hvilket blandt andet har resulteret i bogen Slank med Hjerteforeningen. Har en stor passion for, hvad sund mad kan gøre, og arbejder i dag som privatpraktiserende diætist 

Har du et spørgsmål om sundhed? Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide