Adventskrans
© iStock

Stearinlys skaber hygge, men de skader også din sundhed

Vi tænder det ene lys efter det andet i december, men måske er det en god idé at skrue en smule ned for brugen af stearinlys. Læs her hvorfor

9. december 2016 af Maria Broe Trustrup Hansen

Julen er ikke kun hjerternes fest – det er også (stearin)lysenes fest. Kalenderlys, lysene i adventskransen og et hav af andre stearinlys skaber hygge i den ellers mørke december.

Men vidste du, at stearinlysene ikke kun er lig med hygge? De er rent faktisk også skadelige for dit helbred. 

Årsagen er, at stearinen indeholder skadelige sodpartikler. Partiklerne forurener indeklimaet, og de kan trænge helt ned i dine lunger, og da partiklerne er meget små, trænger de helt ud i det yderste lungevæv. 

Mange eksperter peger rent faktisk på, at forureningen fra stearinlys rent faktisk er værre end den forurening, som vi får fra trafik og madlavning.

Skader vores lunger

Forskerne mangler stadig konkret viden i forhold til at fastslå, hvor lang tid man skal opholde sig i et rum med stearinlys, før det skader helbredet, men de fleste eksperter er enige i, at stearinlys ikke er gode for vores lunger og vores sundhed generelt.

Astmatikere er særligt påvirkede af de skadelige partikler, da de netop trænger ned i lungerne. Mange astmatikere oplever derfor ubehag, når de træder ind i et rum med mange stearinlys, så hvis du ved, at du får en gæst, som lider af astma, på besøg i juledagene, vil det være en god idé at skrue lidt ned for stearinlysene og i stedet finde andre hyggelige lyskilder.

Tre gode råd

Generelt anbefaler eksperterne, at vi tænder færre levende stearinlys, at vi husker at lufte ud, når vi har haft stearinlys tændt, og at vi sørger for, at holde lysets væge kort, da en kortere væge vil mindske udledningen af sodpartiklerne.  

Du vil (garanteret) også kunne lide