Det gælder om at skabe gode rammer for dig selv, det giver overskud.
Det gælder om at skabe gode rammer for dig selv, det giver overskud.© Getty Images

Start året med overblik og ny energi – her er 4 strategier

Halser du efter dig selv og slukker brande dagen lang? Vi har 4 forslag, der giver dig overblik og overskud (og der er intet om vægte og løbeture)!

3. januar 2023

1. Planlæg din dag

En plan for dagen skaber overblik, som igen skaber overskud. En struktur gør det tydeligt for dig, hvad du skal nå. Husk at være realistisk i forhold til, hvor meget du kan nå. Selvfølgelig kan der være opgaver, du ikke når, men så må de ryge i  planen for den efterfølgende dag. Du skal ikke have for mange løse ender, der flyver rundt i hovedet på dig. Hvis du bare kaster dig ud i dagens opgaver uden en plan, kender du følelsen af at hoppe fra opgave til opgave og slukke brande. Kvit din indre tidsoptimist og læg en plan i god tid, så det ikke føles, som om alt brænder på og bliver løst i sidste sekund. 


SÅDAN FÅR DU DET GJORT: 

Vind mere tid:  Planlægning tager tid, men pointen er, at du også vinder tid. For det er en ret tidskrævende opgave at slukke ildebrande igen og igen og samtidig forsøge at skabe dig et overblik under­vejs. Omvendt vil du formentlig kunne løse opgaver hurtigere og mere effektivt, hvis du har taget dig tiden til planlægning. Så det skaber tid at bruge tid på at lave en plan. Og den vundne tid kan du bruge til at give dig selv mere af det, du holder af. 

Skab en sund morgenrutine: Brug din aften før til at planlægge din kommende morgen. Tænk over, hvordan du prioriterer din tid.  Måske skal dine morgenmadsvaner justeres? Måske skal morgenbollen skiftes ud med en smoothie med masser af kraft­fulde vitaminer. Måske skal du tidligere op for at have mere tid til at være sammen med dine kære eller ikke komme træls ud ad døren. Stå et kvarter tidligere op, og vær nysgerrig og opmærksom på effekten. 

Læg honningdepoter ud: Pointen med honningkrukker er, at du kigger fremad. Når jeg har gjort x, så sker y. Det vil sige, at du laver din plan for dagen, og så drysser du små hyggelige ting ind i planen. Små pauser med belønninger – en opringning til en, du holder af, en kop te på trappen med et langt kig ud i horisonten, en surfer på nettet, en powernap, en gåtur, en webshoppetur eller noget helt andet. 

Tag dig tid til at lægge en plan, det betaler sig i det lange løb.
Tag dig tid til at lægge en plan, det betaler sig i det lange løb.© Getty Images

2. Få mere frisk luft

Den friske luft kan styrke dit åndedræt, fordi du ofte vil tage dybere og længere vejrtræknin­ger, som sender mere ilt og dermed energi rundt i din krop. 

SÅDAN FÅR DU DET GJORT

Gå før sengetid: Jo flere gange du gentager din vane, jo mere automatisk bliver den jo. Du stopper med at diskutere relevansen med dig selv. Så lad det være din nye vane, at du går 30 minutter inden sengetid. Med eller uden hund. I regn og slud og sne og frost skal du ud og have dit boost. 

Gå baglæns: Har du brug for at prøve noget helt nyt? Hop på en ny trend fra Japan: Øv baglænsgang. Omvendt gang forbedrer din balance og stabilitet og skulle ifølge eksperter være gun­ stig i forhold til at reducere lændesmerter. Og i vintermørket er det sjældent en udfordring at finde et ledigt fortov eller en fri gangsti. 

Tag udendørspauser: Snup kaffen udenfor. Find en plet med læ, hvis det regner og rusker. Nogle gange er dine overspringshand­ linger udtryk for, at du trænger til en pause, og en pause i 15 minutter i den friske luft er bedre end 45 minutters rastløse oversprings­ handlinger på nettet.

Måske kan du tage en kaffepause udenfor og tanke lys og energi på den måde?
Måske kan du tage en kaffepause udenfor og tanke lys og energi på den måde?© Getty Images

3. Sørg for selvkærlighed

Når du har det godt og tager hånd om dig selv, skaber det positive følel­ser, som giver dig mere overskud til at leve sundt både fysisk og psykisk.

Du må pleje kærligheden til dig selv og huske, at det udelukkende er dig, som kan starte processen. Selvkærlighed er at lære af sine fejl og tilgive og møde sig selv medmenneskeligt og varmt. Selvkærlighed er også at vælge det, du ved er godt for dig, og at anerkende dine behov. 

SÅDAN FÅR DU DET GJORT: 

Sig nej: En del af os får snuppet ansvaret for flere opgaver, end vi har overskud, tid og lyst til. Det kan medføre, at du kommer til at have så meget fart på hverdag og aktivitetsniveau, at du kører hen over dine grænser. Du får sagt ja til for meget.

Selvkærlighed handler også om at sætte grænser og få sagt nej. Så du kan få energi og behov til at hænge sammen. Et fast nej skal være en del af din hverdag i 2023, inden du strækker dig for langt og bliver ked af det. 


4. Tag hånd om din fordøjelse

Der er sammenhæng mellem din mavesundhed og dit humør. Man kender endnu ikke det eksakte samspil mellem tarmbakterier og hjerne, men man ved, at bakterierne i tarmen blandt andet er med til at frigive enzymer og signalstoffer, som har stor betydning for ens humør. Tarmbakterierne medvirker til at danne signalstoffet neurotransmitteren serotonin, som vi mangler, når vi rammes af eksempelvis depression. 

SÅDAN FÅR DU DET GJORT: 

Fodr tarmbakterierne: Tarmbakterierne har en kæmpe kærlighed til grøntsager. Derfor: Gå grassat i grønt. Hæld noget grønt i hvert eneste måltid. Som for eksempel fyld i brøddej, suppe og gryderetter.

Miks med sødme fra frugt eller fedme fra nødder, hvis du har brug for at slippe for grøntsagernes lidt bitre smag. Miks grøntsager i alle former og farver. De indeholder nemlig forskellige typer af fibre, som plejer forskellige typer af tarmbakterier. 

Svits dine grøntsager: Kniber det med at spise 200-­300 gram grøntsager til frokost eller aftensmad, så vær opmærksom på, at du med fordel kan svitse dem på panden, dampe dem lidt og blende dem med en stavblender. På den måde svinder de ind, og det grønne bjerg virker mere overkommeligt. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i januar, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide