Kvinde med søvnproblemer
© iStock

Sover du mindre end tidligere? Her er forklaringen

Ny undersøgelse viser, at alder og søvnløshed går hånd i hånd – på flere måder

30. maj 2017 af Amalie Blixt

Sover du lidt for uroligt, og har du svært ved at falde i søvn, når du endelig lægger dig i sengen efter en lang dag? Du er ikke alene – hver anden kvinde over 40 har nemlig søvnproblemer. 

Når du har fortalt om dine søvnproblemer, har du måske fået tips og gode råd fra veninder og familie. Men hvilke søvnmyter er egentlig sande, og hvilke er falske? Det kan du læse lige her.

På mange måder savner du måske ikke dine 20’ere, men lige præcis søvnen i 20’erne er noget, mange af os 40+ kvinder længes efter. Et nyt studie publiceret i Neuron bekræfter nu din mistanke: Kvaliteten af din søvn falder med alderen – og når du rammer 50 år, får du gennemsnitligt kun 50 procent af den dybe søvn, du fik i starten af 20’erne.


Næsten som en svag radioantenne

Hovedforfatteren på studiet, Matthew Walker, siger til Huffington Post, at hjernen med alderen bliver dårligere til at opfange kroppens signaler om træthed. Du sover altså dårligere, jo ældre du bliver, fordi mekanismerne og forbindelserne i hjernen bliver svagere med alderen.

“Det er næsten ligesom en radioantenne, der er svag,” siger Matthew Walker og fortsætter: “Signalet er der, men antennen kan bare ikke fange det.”

Udover at søvnløshed er en konsekvens af at blive ældre, så kan søvnløsheden faktisk også forårsage aldringen. Alder og søvnløshed går altså hånd i hånd, men heldigvis findes der tips til, hvordan du får den bedst mulige søvn – blandt andet lige her. 

Du vil (garanteret) også kunne lide