Søvnløs, søvnguide, sov godt
© iStock

Søvnløs? Sådan sover du (godt)

Type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Der er ikke just plusser i sundhedsbogen, hvis du misser en god nattesøvn. Men hvad gør vi, der tæller får?

11. september 2016 af Gitte Høj

Du vender og drejer dig. Overvejer at stå op. Drikker noget varmt. Sveder. Drikker noget koldt. Har uro i benene. Det slider på din energi og kan lamme det meste af en dag, hvis du har sovet dårligt. Men det er ikke det hele. Din nattesøvn er også en sundhedsmæssig udfordring, der ifølge forskerne skal tages alvorligt. 

Vidensråd for Forebyggelse udgav sidste år en omfangsrig rapport om søvn, Søvn og Sundhed. Ifølge den er risikoen for at udvikle type 2-diabetes øget med cirka 50 procent hos dem af os, der har svært ved at falde i søvn. Samtidig har personer, der sover mindre end syv-otte timer om natten, omkring 50 procent højere risiko for hjerte-kar- sygdomme og 15 procent højere risiko for slagtilfælde sammenlignet med dem, der sover mere og bedre.

Hjælp søvnen på vej

Vi har testet to aggregater, som en søvn-desperado kan ty til. Og så krydser vi ellers fingre.

1. Prøv en sovemaske

Lyse nætter kan være en udfordring for din søvn, og her kan en sovemaske måske være løsningen. Sovemasken fra Holistic Silk er lavet af silke, foret med bomuld, og så er den fyldt med tørret lavendel. Netop lavendel er kendt for at virke beroligende.

Samtidig slutter masken til, så mørket lukkes ude. 

Magasinet Liv mener: 

“En sovemaske er nyt for mig, og jeg er dybt overrasket over, hvor effektiv den er. Min hjerne hopper på den og forstår, at jeg skal sove, selv om lyset bryder frem udenfor. Samtidig nyder jeg den skønne duft og oplever, at den får mig til at slappe mere af.” 

Holistic Silk-sovemaske 625 kr. hos Propsandpearls.dk 

2. Prøv en særlig pude

Save My Face-puden lover en mere afslappet, effektiv og udhvilet søvn. Ikke dårligt. Puderne anvendes professionelt i sundhedssektoren og er kendetegnet ved at have en helt særlig facon, der giver støtte til nakke, skuldre og ryg. Den sikrer en korrekt sovestilling, som skulle forbedre vejrtrækningen.

Og tjuhej: Hertil kommer en 40+ bonus, eftersom puderne også forebygger rynker, fordi ansigtet ligger ‘frit’ og ikke presses gammelt før tid med soverynker, der bliver hængende.

Puden er i bomuld, og der følger et betræk med i enten bomuld eller silke. 

Magasinet Liv mener:

“Puderne bliver hurtigt nogle af mine nye bedstevenner. Den store erstatter min normale hovedpude, og jeg oplever en langt større støtte og har faktisk også færre nakke- og skuldersmerter. Det går direkte ind og øger min søvnkvalitet. Samtidig er den lille pude genial at have med i bilen til nakken eller lænden, ligesom den også egner sig til at lægge oven på en normal hovedpude, hvis du sover ude. Jeg er solgt.” 

Puden fås i to størrelser til 960 kr. og 620 kr. hos Savemyface.dk 

Artiklen har tidligere været bragt i Magasinet Liv nummer 67.

Du vil (garanteret) også kunne lide