Glad og sund kvinde
© iStock

Sandt eller falsk: Kan jeg spise mit mavefedt væk?

Nogle gange lyder de ulogiske eller lidt for gode til at være sande. Her får du klokkeklar besked, når en diætist be- eller afkræfter sundhedsmyterne

26. januar 2017 af Redaktionen

Majbritt Louring Engell er professionsbachelor i ernæring og sundhed, medejer af diætistklinikken Frk. Skrump og websitet Netslank.dk og forfatter til blandt andet Spis maven flad og Tarme i topform

Her bekræfter hun sundhedsmyten om, at du altså godt kan spise sin mave flad! 

Diætisten forklarer 

Du kan godt fjerne mavefedtet med kosten. Et af trickene er at spise plantefedt som for eksempel mandler. Mavefedtet ryger nemlig, hvis du øger indtaget af protein og monoumættet fedt – som plantefedt er – og samtidig reducerer indtaget af stivelsesbaserede kulhydrater.

Det monoumættede fedt virker som en slags støvsuger, der fjerner mavefedt, fordi det smører nøglehullet til kroppens celler, så kroppen ikke behøver at producere for meget insulin for at få energien ind i cellerne. Og for meget insulin forårsager vægtstigning – især på maven. 

Diætisten foreslår

Fedt nok

Sørg for at få godt med monoumættet fedt. Eksempelvis fra olivenolie, mandler, mayonnaise (lavet på fuldfed rapsolie!), peanutbutter, avocado og fede fisk. 

En dagsration kan se sådan ud: 20 hasselnødder (måske på din skyr om morgenen?), 1/2 avocado, 15 macadamianødder (for eksempel som en snack med gulerødder eller mørk chokolade om eftermiddagen), og 2 spsk olivenolie (på din salat til din aftensmad).

Protein til hvert et måltid

Spis omkring 100 gram protein om dagen i form af for eksempel magert kød, fjerkræ, fisk, æg, skyr og hytteost.

Det får du ved for eksempel at spise 300 gram skyr til morgenmad, et æg og 100 gram hytteost til frokost samt 200 gram fisk eller kød til aftensmad.

Skru ned for de hurtige kulhydrater

Skru helt ned for de stivelsesbaserede og hurtige kulhydrater i form af hvidt brød, hvid pasta, hvide ris, grovbrød og franskbrød, sukker, juice, (finvalsede) havregryn, dadler og rosiner.

Spis i stedet minimum 500 gram grønt om dagen. Særligt kål, spinat og rodfrugter. Og spis med måde frugt, bønner, brune ris og fuldkornsbrød og -produkter. 

Læs hele artiklen om sundhedsmyterne

I Magasinet Liv nummer 72 kan du læse resten af artiklen om sundhedsmyter, hvor både en diætist, en træner og en læge be- eller afkræfter hele 12 myter om sundhed. I dette nummer af Magasinet Liv kan du også læse et stort interview med Lotte Mejlhede. Så skynd dig ned i din lokale kiosk, og få fingrene i det nyeste Magasinet Liv!

Magasinet Liv nummer 72
© Magasinet Liv nummer 72

Du vil (garanteret) også kunne lide