Kvinde der træner
© iStock

Sandt eller falsk: Få lægens svar på 3 kendte sundhedsmyter

Må du træne med forhøjet blodtryk, hvordan påvirker motion din levetid, og kan brystkræft skyldes dårlig livsstil? Få svaret her

20. marts 2017 af Gitte Høj

Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og medforfatter til den aktuelle bog 100 myter om motion og vægttab

Her be- eller afkræfter hun 3 sundhedsmyter, som de fleste af os helt sikkert har undret os over og nu endelig får sandheden om. 

Jeg må ikke træne hårdt, hvis jeg har forhøjet blodtryk - BÅDE OG

Lægen forklarer

Har du fået opfattelsen af, at det kan være farligt at træne hårdt, hvis du har forhøjet blodtryk, er der en lille smule om det. Blodtrykket – trykket i blodårerne – stiger nemlig ganske rigtigt, mens du træner. Og har du et meget højt blodtryk på over 180/105, vil du typisk skulle i medicinsk behandling, før du begynder at træne regelmæssigt.

For al forskning viser, at regelmæssig træning er godt for blodtrykket. Og samlet set falder blodtrykket, når du dyrker motion. Forklaringen er, at de stive kar – som er en følge af forhøjet blodtryk – bliver mere elastiske af motion, fordi der er et øget flow af blod. Og det nedsætter din risiko for blodpropper i hjernen

Lægen foreslår

Sørg for, at din motion er regelmæssig

Regelmæssig motion sænker hvileblodtrykket, og det gode er, at der faktisk ikke skal så meget til. Det vigtige er, at det bliver en vane. Gerne på et fast tidspunkt. For så bliver det en vane: 

For eksempel en fast daglig gåtur i rask tempo. Eller start med at slutte din frokostpause af med en fast gåtur på 15 minutter.

Derudover er det gavnligt at træne mere intensivt et par gange om ugen. For eksempel en hurtig tur på cyklen, en løbetur, en tur i svømmehallen eller en time på dansegulvet. 

Brystkræft kan skyldes dårlig livsstil - FALSKT

Lægen forklarer

I langt de fleste tilfælde ved man faktisk ikke, hvordan eller hvorfor kræft opstår. Man kalder det for biologiske uheld. Vores celledelingssystem er nemlig meget kompliceret, og en gang imellem opstår der fejl – og der opstår kræft. Derfor kan man ikke sige, at brystkræft skyldes dårlig livsstil. Sygdommen kan ramme os alle, helt uafhængigt af hvordan vi ser ud, og hvordan vi lever.

Når det så er sagt, er det godt at vide, at en sund livsstil trods alt rent statistisk giver en beskyttelse på mellem 10 og 20 procent. Det betyder helt overordnet, at flere tilfælde kan undgås, hvis flere kvinder er opmærksomme på deres livsstil. 

Lægen foreslår

Læg 3 grundregler

Man ved, at overvægt, alkohol og mangel på motion øger den statistiske risiko for brystkræft. Så:

Begynder tøjet at stramme: Hold igen med den gode mad.

Vær bevidst om dit alkoholforbrug. Jo mere du drikker, jo større er risikoen for at udvikle brystkræft. Vedtag eksempelvis, hvornår du må drikke – efter klokken 17 fredag og lørdag?

Al motion tæller. Aftaler med veninder kan for eksempel blive en kombination af en siddende kaffe og en gående snak? 

Motion forlænger mit liv - SANDT

Lægen forklarer

Man ved, at kvinder, der er fysisk aktive gennem hele livet, i gennemsnit lever 5 år længere end dem, der er inaktive. Dertil kommer, at inaktivitet typisk giver en forringet livskvalitet med mellem 5 og 10 år med sygdom.

Det er først og fremmest risikoen for at blive ramt af de gængse livsstilssygdomme som åreforkalkning og dermed blodpropper i hjertet og hjernen, type 2-diabetes, kræft, kronisk inflammation samt demens, som du nedsætter ved at leve et fysisk aktivt liv. Eksempelvis påvirkes musklerne gunstigt. Musklerne fungerer også som en kirtel, der danner hormonlignende stoffer, når du motionerer. Disse stoffer frisættes fra musklerne til blodet og kan påvirke stofskiftet og funktionen af alle kroppens organer. 

Lægen foreslår

Sæt din opmærksomhed i system

Vær opmærksom på, at langt de fleste af os bliver mindre aktive, jo ældre vi bliver. Vi bliver ganske enkelt mere (krops)dovne og vælger måske i højere grad det bekvemme. Tager bilen og lader cyklen stå.

Sæt ud over denne opmærksomhed også din motion lidt i system:

En aftentur med hunden (fiktiv eller ej) er et nemt sted at starte, når du skal finde de 30 minutter, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Find også 1 til 2 dage om ugen, hvor du gør lidt ekstra og måske melder dig til holdtræning eller træner med en veninde, så du har en at støtte dig til. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 72.

Du vil (garanteret) også kunne lide