Majbritt Louring Engell er professionsbachelor i ernæring og sundhed, medejer af diætistklinikken Frk. Skrump og websitet Netslank.dk og forfatter til blandt andet Spis maven flad og Tarme i topform.
Her be- og afkræfter hun 3 udbredte sundhedsmyter.
Jeg kan spise mit mavefedt væk - SANDT
Diætisten forklarer
Du kan godt fjerne mavefedtet med kosten. Et af trickene er at spise plantefedt som for eksempel mandler. Mavefedtet ryger nemlig, hvis du øger indtaget af protein og monoumættet fedt – som plantefedt er – og samtidig reducerer indtaget af stivelsesbaserede kulhydrater.
Det monoumættede fedt virker som en slags støvsuger, der fjerner mavefedt, fordi det smører nøglehullet til kroppens celler, så kroppen ikke behøver at producere for meget insulin for at få energien ind i cellerne. Og for meget insulin forårsager vægtstigning – især på maven.
Diætisten foreslår
Fedt nok
Sørg for at få godt med monoumættet fedt. Eksempelvis fra olivenolie, mandler, mayonnaise (lavet på fuldfed rapsolie!), peanutbutter, avocado og fede fisk.
En dagsration kan se sådan ud: 20 hasselnødder (måske på din skyr om morgenen?), 1/2 avocado, 15 macadamianødder (for eksempel som en snack med gulerødder eller mørk chokolade om eftermiddagen), og 2 spsk olivenolie (på din salat til din aftensmad).
Protein til hvert et måltid
Spis omkring 100 gram protein om dagen i form af for eksempel magert kød, fjerkræ, fisk, æg, skyr og hytteost.
Det får du ved for eksempel at spise 300 gram skyr til morgenmad, 1 æg og 100 gram hytteost til frokost samt 200 gram fisk eller kød til aftensmad.
Skru ned for de hurtige kylhydrater
Skru helt ned for de stivelsesbaserede og hurtige kulhydrater i form af hvidt brød, hvid pasta, hvide ris, grovbrød og franskbrød, sukker, juice, (finvalsede) havregryn, dadler og rosiner.
Spis i stedet minimum 500 gram grønt om dagen. Særligt kål, spinat og rodfrugter. Og spis med måde frugt, bønner, brune ris og fuldkornsbrød og -produkter.
Jeg tager på, hvis jeg spiser for hurtigt - BÅDE OG
Diætisten forklarer
Din mad feder ikke mere, fordi du spiser den hurtigt. Men der er ingen tvivl om, at det er et problem, hvis du spiser for hurtigt, fordi det øger sandsynligheden for, at du kommer til at spise for meget.
Du skal helst bruge cirka 20 minutter på at spise et måltid mad. Ellers når hjerne og mave ikke at tale sammen. Det betyder, at kroppen ikke når at registrere, om du er mæt, og så kan du nappe en portion mere. Du kan simpelthen ende med at spise for to personer.
Diætisten foreslår
Tag tid
Du kan skærpe din opmærksomhed ved at sætte stopuret på 20 minutter og beslutte dig for, at du skal bruge 20 minutter på at spise den første portion mad. Du skal altså have mad tilbage på tallerkenen, når der er 1 minut tilbage på stopuret.
Her vil de fleste typisk opdage, at de faktisk ikke er mere sultne efter den første portion.
6 små måltider om dagen er bedre end 3 store - FALSK
Diætisten forklarer
Det er meget individuelt, om 3 eller 6 måltider fungerer bedst, så nej, sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen.
Kroppen har rigtigt godt af pauser og er designet til at kunne klare sig, fordi leveren kan sende sukker ud til cellerne og dermed energi til muskler og hjerne, selv om du kun spiser 3 gange om dagen. Og når det handler om appetitregulering og tarmens sundhed, er det faktisk rigtigt fint at holde sig til netop 3 måltider.
Diætisten foreslår
Prøv begge dele
Nogle vil helst vente og være godt sultne. Andre trives med mellemmåltider som 1 stykke knækbrød med ost, et par firkanter mørk chokolade eller 20 mandler. Hvis snacken er sund og mættende, skader det på ingen måde.
Prøv et par dage med det ene og det andet, og notér så, hvad der fungerede bedst for dig.
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 72.