Sådan gik det Signe i Livs Sund & slank-forløb

Magasinet Liv-læser Signe tog udfordringen op: Hvor meget kan hun ændre sin livsstil på kun 6 uger. Her deler hun sine aha- og juhu-oplevelser med dig, så du kan gøre kunsten efter.

26. august 2015 af Louise Thorsted

Billedet til venstre: Sådan så Signe ud, før hun tog udfordringen op.
Billedet til højre: 6 uger, 6 kilo og 24 centimeter senere! Wauw.

Signe Hygum Espersen (40)
PRIVAT: Gift, mor til Mathias på 16 og Rasmus på 12 år.
JOB: Social- og sundhedsassistent hos privatpraktiserende øre-næse-hals-læge.

Signe: “Jeg har endelig fundet det, der virker for mig” 

Signe har prøvet virkelig mange kure, træningsformer og ind­piskere. På Rikke Wolgast Thomsens slankebootcamp fandt hun motivationen til at blive ved.

De seneste 11 år har Signe Hygum Espersen været på kur on and off. I de 11 år har hun af og til ramt sin idealvægt på de magiske 74 kilo. I januar var det et år og otte kilo siden.

Som hun selv siger: “Jeg var indbegrebet af elevatorvægt.”

Signe drømmer om nye, langtidsholdbare vaner og om evnen til at kunne synde lidt med god samvittighed og styrken til at fortsætte den sunde livsstil. Så Magasinet Liv og træner Rikke Wolgast Thomsen gav hende chancen for at starte forfra på en seksugers slankebootcamp – og seje Signe, hun tog den. Den første uge skrev hun i sin dagbog:

“Det har været en vild uge. Jeg føler mig allerede megasund, men også øm! Rikke kalder min ellers daglige liter Coca Cola Zero for en sutteklud, så nu drikker jeg en god kop te i sofaen om aftenen i stedet … Det er meget motiverende for mig, at der er en, der viser vej – og holder mig lidt i ørerne. Jeg er så høj på det her projekt!”

LÆS OGSÅ: Læs Signes dagbog.

Det blev Signe ved med at være. For det var seks uger med masser af hård træning, men også med rigelige mængder mad og allervigtigst: opbakning.

Opbakningen var hun god til at give sig selv i sin dagbog, som du kan se på Magasinetliv.dk. Her gør hun status over sin slankebootcamp hos Rikke Wolgast Thomsen og Dit Velvær.

Det har jeg lært om træning:

“Jeg kan løfte mere, end jeg selv tror”
“Det er skræmmende at stå her på den anden side, stadig et par kilo fra min idealvægt, vel­ ­vidende at Rikke har sluppet sit tag i mig. Jeg har efterhånden prøvet så meget forskelligt, og jeg er sikker på, at Rikke har været afgørende for, at det er lykkedes denne gang. Hun har presset mig og heppet på mig og de andre på holdet, men hun har gjort det med et smil. Hun er nærværende og går rundt og retter og op­muntrer og træner selv med. Jeg har også trænet i mit eget fitnesscenter sideløbende, men der er jeg altid i tvivl, om jeg udfører øvelserne rigtigt.

Jeg var i skræmmende dårlig form til at starte med. Måske fordi jeg lidt for hurtigt giver op, hvis det gør ondt. Det fik jeg ikke lov til hos Rikke, og det kan jeg tydeligt mærke. Rikke har lært mig, at jeg altid skal sætte lige lidt mere vægt på end sidst, og mere end jeg tror, jeg kan klare. Hun har jo ret. Jeg kan løfte mere, end jeg selv tror. Jeg har, som ugerne er gået, fået langt mere energi.”

LÆS OGSÅ: Se Signes træningsprogram uge for uge.

Det har jeg lært om kost:

“Jeg skal spise mere, end det falder mig naturligt”
“Det var faktisk først sidst i forløbet, at jeg kunne mærke, hvordan min appetit øgedes af træning, og jeg er begyndt at føle sult før næste måltid. Jeg har skullet spise mere, end det lige falder mig naturligt. Et par gange begik jeg den fejl at komme af sted til træning med for lidt i maven. Det kommer jeg nu i forkøbet ved at spise halvdelen af mit måltid før træning og halvdelen efter. I dag afmåler jeg ikke længere mine måltider. Jeg skal vænne mig til at kunne vurdere det på øjemål. Ellers bliver det svært at leve sådan her altid.

Det har taget virkelig lang tid at tilberede alle grøntsagerne, men jeg har vænnet mig til at forberede råkost til mange dage eller tilberede frosne grøntsager. Den konstante mætheds­følelse er sikkert noget af forklaringen på, at jeg ikke er faldet for fristelser. Jeg gik fra en liter Coca Cola Zero om dagen til ingen, fordi Rikke har overbevist min om, at det ikke er sundt. To gange har jeg mødtes med veninder på en café og bestilt et glas, men ikke engang rigtig nydt det.

LÆS OGSÅ: Se Signes kostplan uge for uge.

Det er min styrke, men også min frygt, at jeg kan sige nej, for jeg er meget enten/eller. Rikke har opfordret mig til snart at tømme en bakke flødeboller eller gå ud og spise en god middag med min mand. Hendes pointe er, at den lyst vil komme, og at den er okay at føje. Om ikke andet så for at mærke kroppens ubehag bagefter. Jeg har ikke turdet teste det endnu. Det ­vildeste, jeg har tilladt mig, var at spise den mad, min veninde havde lavet til vores tøse­aften. Det næste vilde, jeg gør, er at bestille den kjole, jeg altid har drømt om at få syet.”

Træner Rikke Wolgast Thomsen, der står bag Ditvelvær.dk, har været Signes Slankecoach i seks uger.

Hvordan skal Signe vedligeholde sit vægttab?
“Hun har været topmotiveret fra starten, så nu skal hun holde fast i træning med høj intensitet og den gode vane med at planlægge og forberede maden. Og så må hun ikke droppe sine proteiner, for føler du dig ikke mæt, får du nemmere trang til søde sager og store portioner.”

Sådan lykkes du bedst med træningen:

4 timer om ugen. Hvis du ønsker et vægttab, er det det optimale antal timer, og så skal din træning være lige meget puls- og styrketræning.

Hold høj intensitet, og træn tungt. Det booster din forbrænding og er effektivt for et vægttab, fordi du så forbrænder mere fedt. Slut styrketræningen af med at få pulsen op i for eksempel crosstraineren eller romaskinen. Så sikrer du en høj efterforbrænding i helt op til 24 timer efter din træning.

Vær bevidst aktiv. En tur med hunden og din cykeltur til arbejde tæller også med i regnskabet.

Sådan lykkes du bedst med kosten:

Alle dine måltider skal indeholde proteiner. Så bliver du mere mæt længe. Proteiner kan være: Kød, æg, skyr eller decideret proteinpulver, som kan være nødvendigt at supplere med for at få nok.

Spis kun kulhydrater i et af dine måltider. Skær ikke kulhydraterne helt ud af din kost, for det er dem, der giver dig energi. Dræner du kroppen for kulhydrater, samtidig med at du træner hårdt, kan din krop nærmest gå i krisetilstand, og det kan være svært at opretholde vægttabet. Kulhydrater kan være: Kartofler, ris, pasta eller brød. 

Alle dine hovedmåltider skal indeholde mindst 200 gram grøntsager. Grøntsager er helst af den grønne, grove slags som bønner og broccoli, for dem er der mange proteiner i. Vælg hellere søde kartofler end almindelige kartofler. 

Synd med sunde alternativer. Sundhedssnacks kan være: Protein­bomber eller bountybar lavet efter Rikke Wolgast Thomsens opskrift, som du kan finde på Magasinetliv.dk.

Drik nok vand. Typisk to til tre liter om dagen. Det vand, du drikker under træning, tæller ikke med! Vil du kende dit præcise daglige vandbehov, lyder formlen 0,033 liter x din vægt i kilo.

Du vil (garanteret) også kunne lide