Gulerødder, rødløg, majs, broccoli og kartoffel
© iStock

Sådan spiser du dit mavefedt væk

Få ekspertens 7 bedste råd til et stabilt blodsukker, som er alfa og omega, når du vil mavefedtet til livs

29. maj 2017 af Gitte Høj

EKSPERTEN: Naya Ryberg er kostvejleder og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed.

Det magiske tal er 80

Den gode ting ved, at det er dit taljemål, der sladrer om dit mavefedt, er, at du kan holde øje med det. Du skal bare have et målebånd ved hånden og ramme 80 centimeter om livet. Så er du sikker på at være fri for det farlige mavefedt og en forhøjet risiko for følgesygdomme: 

80 centimeter og under: 

  • Lav risiko for følgesygedomme 

81-88 centimeter: 

  • Moderato risiko for følgesygedomme 

Over 89 centimeter: 

  • Høj risiko for følgesygedomme

Sådan måler du din talje:

Stå med maven helt afslappet, og find så midten mellem den nederste kant af dine ribben og spidsen af dit hofteben. Her måler du din omkreds med et målebånd. 

Spis mavefedtet væk 

Når du vil mavefedtet til livs med din kost, er alfa og omega at stabilisere dit blodsukker. Ryger det op og ned, begynder din krop nemlig at deponere fedt på maven. Supplerer du derimod med den her kostplan, ser du snart resultater.

1. Spis regelmæssigt

Hvilket vil sige en solid og langtidsmættende morgenmad, en varieret frokost og mindst til aften. 

2. Spis proteiner til alle måltider

Lad æg, kylling, svinekød, fisk, bønner, linser eller skyr fylde en 1⁄4 af din tallerken.

3. Spis 600 gram frugt og grønt hver dag 

Kulhydrater, der går langsomt i blodbanen og er fulde af kostfribre. Spis dog højst 2 stykker frugt. Frugtsukker får også dit blodsukker til at stige, så du lettere deponerer fedt på maven.

4. Tag et tilskud essentielle fedtsyrer 

Som for eksempel koldpresset økologisk hørfrøolie eller fiskeolie, fordi det holder dit blodsukker stabilt morgenstunden og mindsker trangen til søde sager resten af dagen. 

5. Snack mandler

Fordi de (ligesom andre nødder og avocado) indeholder monoumættet fedt, som fremmer frigivelsen af fedt på maven. 

6. Sluk tørsten i vand

Du skal cirka drikke en tredjedel af din kropsvægt i deciliter dagligt. Hvilket vil sige, at vejer du for eksempel 60 kilo, skal du drikke 20 deciliter. Drik dog ikke under måltidet, da det forhindrer fordøjelsesenzymerne i at virke optimalt, ligesom det får dit blodsukker til at stige hurtigere. Nøjes med at sippe til vand, når du spiser. Et ayurvedisk tip til at holde maven flad er at drikke varmt vand, fordi det afgifter kroppen, styrker fordøjelsen og hjælper dig til at tabe fedt. Du kan bruge en termokande til at holde vandet varmt. 

7. Undgå hurtige kulhydrater

Drop sukker, sodavand og juice, og undgå at spise hvidt brød, hvid pasta og stivelsesholdige fødevarer alene, da de sender blodsukkeret i vejret og øger fedtlagringen på maven. Spis i stedet langsomme kulhydrater som grønt, groft brød og grove havregryn. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 75. 

Du vil (garanteret) også kunne lide