Kvinde brokker sig
© iStock

Sådan skader det dig selv og folk omkring dig, når du brokker dig

Her får du 5 nemme råd fra psykologen til at stoppe brokkeriet

25. januar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Vi indrømmer det helst ikke, men af og til kommer vi til det. At brokke os. Når irritationsmomenterne hober sig op, og vi simpelthen bare bliver nødt til at komme ud med vores aggressioner.

Umiddelbart tror du måske, at det er ganske fint at brokke sig indimellem, da ærlighed jo som oftest er vejen frem. Men flere undersøgelser peger faktisk i den modsatte retning, fortæller psykolog Guy Winch til mediet Fast Company.

En undersøgelse fra Stanford University viser eksempelvis, at en halv times brok om dagen kan skade din hjerne. Det gælder både, hvis du er den, der brokker dig, men også hvis du er hende, som lytter til andres beklagelser. Årsagen er, at de negative udtalelser påvirker en specifik del af hjernen, nemlig hippocampus, hvor din hukommelse blandt andet sidder. Når du til daglig udsættes for brok igen og igen, er der også større sandsynlighed for, at du brokker dig mere.

Ingen effekt – udover stress

Ifølge Guy Winch er problemet ikke så meget, at vi brokker os, men problemet er, at vi brokker os uden nogen form for effekt.

“Undersøgelser har vist, at 95 procent af de forbrugere, som har et problem med et produkt, ikke klager til virksomheden, men fortæller om deres oplevelse til mellem 8 og 16 personer. Det er ineffektivt, fordi vi ikke beklager os til de mennesker, som kan løse problemet,” siger Guy Winch.

Udover at brokkeriet ikke har nogen effekt, medfører det også, at stresshormonet cortisol bliver sendt ud i vores blod.

“Vi fortæller os selv, at vi bliver nødt til at lufte vores frustrationer, men hver gang vi gør det, bliver vi oprevet endnu engang. Det ender med, at situationen bliver 10 til 12 gange værre,” siger Guy Winch.

Sådan brokker du dig bedst

Psykologen har blandt andet skrevet bogen The Squeaky Wheel (på dansk Det Knirkende Hjul), som netop handler om, hvordan vi beklager og brokker os på en konstruktiv måde. Det vil nemlig både hjælpe på vores eget mentale helbred og samtidig forbedre vores forhold til andre mennesker.

Her er fem af Guy Winch's gode råd til, hvordan du brokker dig bedst.

1. Dit brok skal have et formål

Du skal aldrig starte med at brokke dig, inden du har sat dig for, hvorfor du brokker dig, og hvad du gerne vil have ud af det.

2. Start med noget positivt

Når du brokker dig, kommer du med en anklage, så hvis du gerne vil have et positivt resultat, bør du starte med at sige noget positivt.

3. Vær konkret

Undgå at inddrage for mange følelser, og fortæl om den konkrete episode, som du er utilfreds med. Det må gerne være kortfattet, da det øger forståelsen af dit problem.

4. Slut af med noget positivt

Du skal slutte på samme måde, som du startede, nemlig med noget positivt. Det vil føre til, at ham eller hende, du brokker dig til, tager dine ord mere til sig.

5. Lad det ligge

Ligegyldigt hvad resultatet af dit brokkeri bliver, er det vigtigt, at du ikke dvæler ved det efterfølgende. Giv slip på de negative tanker, for ellers vil dit sind fortsætte med at blive påvirket i en dårlig retning.

Du vil (garanteret) også kunne lide