Portræt af Margit Rørbæk med type 2-diabetes
Margit Rørbæk (52)© Thomas Dahl

Sådan fik jeg styr på mit blodsukker

Maria Rørbæk har længe fået medicin mod diabetes 2, men har fundet en livsstil, der gør det muligt for hende at undvære medicinen.

27. april 2023 af Gitte Høj

FLERE FÅR TYPE 2-DIABETES

Ifølge et nyt dansk diabetesregister vurderer man, at tæt på 350.000 personer i Danmark har diabetes. Tallet har været stigende gennem mange år, og langt de fleste – cirka 89% – har type 2-diabetes. Fordelingen er 46% kvinder og 54% mænd. 

Maria Rørbæk er en af de danskere, som de senere år har fået konstateret diabetes 2. Det skete i 2018, og helt tilbage i 2010 kunne lægen måle forstadier til diabetes i hendes blod. 

I dag tager Maria Rørbæk ikke længere medicin mod sin sygdom. I stedet har hun vendt sin livsstil fuldstændig rundt og lever i dag et liv, som er mindre stresset og mere aktivt. Hun spiser sundere og ryger ikke, og så har hun fundet en træningsform, der gør en væsentlig forskel.

Portræt af Maria Rørbæk
Maria Rørbæk har ændret livsstil på alle parametre.© Thomas Dahl

MARGIT RØRBÆK (52)

  • har en kæreste og er mor til tre børn på 29, 27 og 20 år og et bonusbarn på 27 år.
  • er i fleksjob og er uddannet kontorassistent og socialpædagog. 

Først medicin

Da Maria først fik konstateret diabetes, fik hun en ny type medicin, Ozempic, og oplevede, at hun fik det meget bedre. 

Medicinen gav hende et overskud, hun tidligere havde manglet for at kunne handle på sin situation.

“Medicinen virker simpelthen. Jeg stak mig en gang om ugen. Det var nemt allerede efter den første sprøjte. Jeg har ikke tidligere kunnet mærke så stor en forskel på at være ubehandlet og velbehandlet. Det gav mig troen på, at jeg kunne få det bedre. Jeg fik mere energi, kunne bedre holde fokus og overskue opgaver. Og meget bedre styre mit indtag af mad."

Så små positive skridt

“Min læge var eksplicit om de valg, jeg skulle træffe. Herunder stoppe med at ryge. Jeg blev også opfordret til at tabe mig for at øge muligheden for at blive medicinfri. Jeg tabte mig ikke, men min kost ændrede sig, og det hang sammen med, at jeg begyndte at prioritere mig selv. Jeg fik overblik over mit liv både fysisk, psykisk og økonomisk, og det gav mig noget luft til at lave en anden type mad med eksempelvis langt flere grøntsager og flere forskellige slags råvarer.

Samtidig begyndte jeg også at leve et mere aktivt liv. Min partner og jeg gik mange ture, og jeg nød at være udenfor, og jeg oplevede, at han var god til at læse mig, så vi sammen kunne være aktive, uden at det slår mig ud.  

Så refleksion og behandling

Da først Maria er begyndt at få det bedre, får hun overskud til at tage mere ansvar for sit liv.

"Jeg begynder at reflektere over mit liv og kan se, at jeg har haft meget svært ved at tage det ansvar for min diabetes, som jeg godt vidste, at jeg skulle tage."

Maria får taget hånd om nogle andre helbredsproblemer, hun længe har døjet med. Blandt andet går hun til kiropraktor og får behandlinger af ryg og knæ. Hun begynder også en behandling, som hendes fysioterapeut anbefaler, der går ud på at stimulere muskelmasse med elektriske impulser.

"Det betyder, at jeg får kickstartet min form og øget min muskelmasse, så det er lettere at bygge ovenpå med fysisk træning.

Nye opskrifter

"Jeg har stadig svært ved at styre min vægt og vejer fire kilo for meget. Jeg bruger opskrifter fra Kålhydrater af Anette Sams og spiser kål i alle afskygninger, former og farver hver eneste dag. 

Bogen er fyldt med simple redskaber og meget inspirerende, når vi skal vælge en ny vej og tage ejerskab for vores liv. Det er så vigtigt ikke at give op, for det virker, når vi tager ansvar og handler på det. Det har jeg lært på den hårde måde," siger Maria Rørbæk.

"I dag ligger mit blodsukker helt stabilt, og derfor giver min læge grønt lys til, at jeg kunne stoppe med medicinen Ozempic i januar 2023. Det er en kæmpe sejr for mig at være kommet hertil.” 

Find marias fire bedste råd herunder

1. Min mentale trivsel

“Når jeg trives mentalt, har jeg også mere overskud til at se mit liv mere udefra. Det bliver nemmere for mig at tage ansvar og aktivt gøre de gode, sunde ting for mig selv. Nu ved jeg jo, hvordan tingene kan forandre sig, når jeg handler på det.”

2. Kål hver eneste dag

“Jeg er opmærksom på at spise sundt, og her tænker jeg først og fremmest på at flette kål ind i mine måltider hver eneste dag. Jeg kan kun anbefale at anskaffe Kålhydrater, der er skrevet af Anette Sams, som er ph.d. og farmaceut, og med mange opskrifter af Jane Faerber, som også står bag Madbanditten.dk.” 

3. Daglig bevægelse

“Find noget hverdagsmotion, som er sjovt og nemt. Selv dyrker jeg yoga, laver varmtvandsgymnastik og laver styrke­ øvelser derhjemme.”

4. To store fravalg

“Jeg har 100 procent lagt rygningen bag mig. Og det er sjældent – højst en gang om måneden – at jeg drikker alkohol. Jeg kan mærke alkoholen i mit blodsukker og ved, at det ikke er godt for mig.” 

Du vil (garanteret) også kunne lide