Kvinde holder på mave
© iStock

Sådan får du din mave til at slappe af

Problemer med mave, tarme og fordøjelse er udbredt især hos os 40+ kvinder. Det stopper nu!

7. december 2017 af Gitte Høj

Eksperten: Søs Wollesen er 1. reservelæge og akutlæge på Slagelse Sygehus, tidligere praktiserende læge samt foredragsholder og forfatter til en lang række sundhedsbøger. Blandt andet ‘Sund mave sådan!’ og senest ‘Alternativ behandling.’ 

Din fordøjelses Hvem, Hvad, Hvor  

Hvad er det?

“Fordøjelsessystemet er et af de vigtigste organsystemer i kroppen. Det spalter, ned­bryder, omsætter og optager alle de nærings­stoffer, du indtager, og uden det kan kroppen ikke restituere, regenerere eller vedlige­holde sig selv. Det skal ligesom andre dele af kroppen plejes, for det fungerer ikke bare af sig selv. Fordøjelsessystemet skal tilbydes de rigtige ting. For eksempel mælkesyrebak­terier, fibre og sunde fedtsyrer.” 

Hvor sker det?

“Fordøjelsessystemet er et meget komplekst system, der starter ved munden og slutter ved endetarmen. Dertil kommer nogle forskel­lige kirtler som eksempelvis bugspytkirtlen, der bidrager med omsætningsenzymer. De omsætningsenzymer indgår i de mange processer, der foregår ned igennem mave­-tarm­kanalen. Det, der ikke kan anvendes af og i kroppen, udskilles som affald med urinen eller afføringen.” 

Hvordan fungerer det?

“Når maden kommer ind i munden, tygger du den, og den blandes med spyt, der indeholder nogle enzymer, og herefter begynder spalt­ningen – nedbrydningen – af kulhydrater. I mavesækken blandes maden med mavesaft, og i mavesækken spaltes proteinstoffer fra maden til mindre dele. Fra mavesækken føres maden – fødebollen – ud i tolvfingertarmen og derfra videre ned i resten af tyndtarmen. Her nedbrydes alle næringsstoffer til så små dele, at de kan optages over tyndtarmsvæggen og komme ind i kroppen. Fra tyndtarmen føres resterne over i tyktarmen, og en af dens vigtigste opgaver er at absorbere væske fra føderesterne tilbage i kroppen. 

Det resteren­de udskilles som afføring. Bevægelsen ned igennem fordøjelseskanalen sker ved hjælp af såkaldte peristaltiske bevægelser udløst af muskulatur i væggen af fordøjelseskanalen. Fordøjelsesenzymer, bakterier og tarmsafter – som hjælper med at gøre tarmindholdet flydende, og som er produceret af kirtel­celler i tarmvæggene – er nogle meget vigtige faktorer i den samlede fordøjelsesproces. Det er ofte her, at mange udfordringer opstår på grund af forskellige ubalancer.” 

Læs resten af artiklen om dit fordøjelsessystem

I Magasinet Liv 82 kan du læse resten af artiklen om dine problemer med en mave, der puster sig op. Her kan du blandt andet læse om, hvordan overgangsalderen også spiller ind i dit fordøjelsessystem. Du kan også læse, hvad du selv kan gøre for at skabe balance i det område. Så skynd dig ned i din lokale kiosk, så du kan få fingrene i det nyeste Magasinet Liv!

© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide