© Getty

Så stor betydning har dine tarme for dit helbred

Du skænker dem måske ikke så vældig mange tanker til daglig. Men det kan altså godt betale sig at være gode venner med dine tarme.

18. juli 2022 af Benjamin Creative for Yakult

Vidste du, at tarmen er et af kroppens vigtigste organer? Dens primære opgave er at fordøje mad, optage næringsstoffer som proteiner, fedtstoffer, mineraler, vitaminer og kulhydrater samt at fjerne ufordøjede rester og giftstoffer. Men tarmen er også essentiel for dit immunforsvar, og en sund tarmflora har større betydning for dit velvære, end du måske lige tror.

Bliv klogere her, hvor du også får tre tips til, hvad du kan gøre for at holde dine tarme i topform.

Kroppens forsvarsstyrke

Tarmene er kroppens største kontaktflade med omverdenen, og faktisk produceres hele 70-80% af immuncellerne i vores tarme. I denne vigtige beskyttelsesvæg besluttes det, hvilke stoffer der må komme ind i kroppen, og hvilke ubudne gæster der skal afvises.

Men tarmene er også fyldt med skadelige bakterier, der tærer på næringsstofferne fra de fredelige beboere. Hvis de dårlige mikrober får magten, vil du sandsynligvis mærke dette ved eksempel at få luft i maven, diarré eller en højere modtagelighed for infektioner.

Og omvendt: Hvis de gode bakterier tager overhånd, vil dine tarme have det godt og køre velsmurt, hvilket også vil have en positiv effekt på dit velbehag i resten af kroppen.

Din anden hjerne

Sunde tarme er altså på mange måder altafgørende, og det er heller ikke tilfældigt, at tarmene kaldes ‘den anden hjerne’. Det er nemlig videnskabeligt bevist, at der er en forbindelse mellem tarmene og hjernen – også kendt som ‘tarm-hjerne-aksen’.

Din hjerne snakker sammen med alle dine organer, inklusive dine tarme, ved at bruge et netværk af nerver, som strækker sig hele vejen igennem din krop.

Det smarte her er, at dine tarme er de eneste organer, som kommunikerer tilbage til hjernen, hvor de også har deres eget nervesystem, ‘det enteriske nervesystem’. Dette system lader tarmene kontrollere individuelle handlinger, såsom at fordøje mad, uden instrukser fra hjernen.

Tilskud af mælkesyrebakterier

Yakult er en fermenteret mælkedrik, der indeholder 20 milliarder mælkesyrebakterier. Produktet blev udviklet i Japan i 1935 af videnskabsmanden Dr. Minoru Shirota, som efter mange års forskning i mikroorganismer lykkedes med at dyrke en unik mælkesyrebakterie, nemlig ‘L. casei Shirota’. Ud fra dette skabte han den velsmagende mælkedrik Yakult.

Yakult er en fermenteret mælkedrik, der indeholder 20 milliarder mælkesyrebakterier.

© Yakult

3 ting, du kan gøre for at holde dine tarme i god form

1. Spis sund kost

Din tarm-hjerne-akse arbejder bedst, når der er blandet forskellige bakterier i dine tarme. Tarmbakterier trives på sunde fødevarer, som er rige på fibre – så giv dine små arbejdere, hvad de har brug for ved at spise varieret.

Din daglige kost bør indeholde en blanding af frugt, grøntsager, bælgfrugter, bønner, nødder og frø. Fermenteret mad som mælkeprodukter, kimchi, kombucha og sauerkraut er alle gode kilder til levende bakterier.

2. Dyrk motion

Dine tarmbakterier elsker, når du er aktiv. Motion kan nemlig berige diversiteten af tarmbakterier – og selv en moderat mængde bevægelse kan gøre en forskel.

Vælg aktiviteter, du elsker – om det er så er gåture, cykling, svømning, rulleskøjter eller dans. Ved at være aktiv med jævne mellemrum skaber du det bedste miljø for bakterierne.

3. Reducér dit stressniveau

Studier viser, at den måde vi reagerer på, når vi får stress, blandt andet har en kobling til vores tarmflora. En god tarmdiversitet kan være en god start på at holde dit stressniveau i skak – og omvendt kan et højt niveau af stress ændre funktionen af dine tarmbakterier.

Tarm-hjerne-aksen fungerer begge veje. Så tag dig godt af dine tarme, så de kan hjælpe dig imod hverdagens strabadser.

Om Yakult

En flaske Yakult med 65 ml indeholder mindst 20 milliarder Shirota-mælkesyrebakterier. Prøv den velsmagende mælkedrik i dag, og se, om den passer dig. Det anbefales at nyde Yakult dagligt – og direkte fra køleskabet, så den er dejlig kold. Produktet kan købes i udvalgte MENY-, Føtex- og Bilka-butikker landet over.

Du vil (garanteret) også kunne lide