Hvilke tegn er der på, at du er på vej ind i en ny fase af livet?
Hvilke tegn er der på, at du er på vej ind i en ny fase af livet?© Getty Images

Test dig selv: Er du i overgangsalder?

Vi skal alle sammen igennem den – overgangsalderen. Men hvordan ved du, at nu er det din tur? Det hjælper vi dig med lige her.

28. september 2022 af Gitte Høj

1. Blødningsforstyrrelser

Det første tegn på, at din overgangsalder nærmer sig, er typisk, at dine menstruationer ændrer sig.

Din menstruation kommer ikke længere på klokkeslæt, der kan gå både kortere og længere tid imellem. Styrken ændrer sig også, og dine menstruationer kan være både kraftigere og/eller svagere. Der kan være perioder, hvor alt er, som det plejer, og derefter kan det være uregelmæssigt igen. Det er helt normalt.

Gennemsnitligt sætter de uregelmæssige blødninger ind, 3-­4 år før du får din sidste menstruation.

Pst! Hold øje med små pletblødninger i forbindelse med sex, og kontakt din læge for en sikkerheds skyld, hvis du oplever det. 

2. Hedeture

Næsten alle kvinder får en eller anden grad af hedeture, som støder til, når menstruationerne har ændret karakter og er blevet uregelmæssige.

Hedeture kommer pludseligt og kan opleves som en voldsom varme, som spreder sig i ansigt og i overkroppen. For derefter at for­svinde lige så hurtigt igen.

De dukker typisk op, i forbindelse med at din sidste menstruation nærmer sig, og de kan fortsætte herefter i alt fra et halvt til flere år og vil blive mindre intense.

Deciderede svedeture er sjældnere, men de findes. De kan støde til undervejs i en hedetur og forstærke situationen, ved at du begynder at svede kraftigt og eksempelvis kan være tvunget til at skifte tøj. 

3. Slimhindeforandringer

Når du ikke længere menstruerer, kan du opleve, at dine slimhinder i skede og urinrør forandrer sig og begynder at genere dig. Slim­hinderne går fra at være tykke og fugtige til at blive tynde og tørre og altså langt mere sarte.

Det kan give ubehag og smerter ved sex, og du kan begynde at døje med urinvejsinfektioner. Når slimhinden bliver tyndere, bliver den også mindre modstandsdygtig over for bakterier, og det kan medføre flere blærebetændelser. 

4. Andre symptomer

Du kan også opleve mere blandede symptomer, som kan hænge sammen med både din overgangsalder, din alder, din livs­situation og dit almene velbefindende.

Det har en stor betydning, at produktionen af de kvindelige køns­hormoner bliver ustabil og gradvist mindre – for kroppen går jo fra et højt niveau til næsten ingenting og skal finde ud af at klare sig og finde en ny balance. Det kan da mærkes!

Samtidig sker det på et tidspunkt, hvor vi lykkeligvis har levet en del år og nu bærer en livsstil med os, har forskellige måder og tærsk­ler for at mærke forandringer, som alt i alt medfører, at vi også kan opleve vores overgangsalder forskelligt. 

Eksempler på mere diffuse symptomer

 • Dårlig, urolig nattesøvn
 • Træthed
 • Smerter i muskler og led
 • Uro og hjertebanken
 • Vægtstigning
 • Humørsvingninger
 • Hukommelsestab
 • Stærkere følelser, større sårbarhed
 • Tristhed
 • Lettere stresset/presset
 • Hovedpine
 • Tørhud
 • Hårtab, tyndere hår 

3 gode råd om livsstil

DINE DRINKS Begræns dit forbrug af alkohol – lidt, men godt – for alkohol kan trigge dine hedeture og derudover give dig en dårlig nattesøvn, hvilket kan forstærke dine hedeture.

DIN KOST Vær lidt nysgerrig på, om der er nogle komponenter i din kost, der trigger. Nogle kvinder oplever, at kaffe, stærk og krydret mad samt sukkerbomber kan fyre op under hedeturene.

DIN BEVÆGELSE Dernæst er der motion, som kan det hele. Behandle, lindre, fore- bygge og i det hele taget hjælpe dig igennem denne periode af livet, som kan udfordre. Daglig bevægelse er et must. Lige her: Gør, hvad du vil. Det vigtigste er, at du får rørt dig. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i august, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide