1. Hvornår begynder min overgangsalder?
“De fleste kvinder har deres sidste menstruation i alderen 47 år til 55 år. Gennemsnittet for os skandinaviske kvinder lyder på 51 år. Det eksakte tidspunkt er arveligt betinget, og derfor kan du kaste et blik på din mor. Du rammer formentlig overgangsalderen på nogenlunde samme tidspunkt som hende.
Til gengæld kan du sagtens opleve symptomerne på en helt anden måde end hende. Fordi du er dig, og fordi du sikkert lever på en anden måde end din mor. Og din livsstil og dit mindset indvirker også på, hvordan du vil mærke og håndtere forandringerne,” forklarer Magasinet Livs sundhedsredaktør, Gitte Høj.
2. Hvad kan være de første tegn?
“Det kan være, at du springer en menstruation over, eller måske har du blødningsforstyrrelser, som for mange kvinder er det første klare tegn. Måske er din cyklus anderledes, eller dine menstruationer blevet kraftigere og længere. Det kan også være, at du er begyndt at sove dårligere eller oplever decideret søvnløshed.
Endelig kan du også komme ud for, at du indimellem begynder at mærke en anderledes form for varme i kroppen. Det er nemlig typisk i årene op til menopausen, at du får de første hedeture. Samtidig kan du sagtens komme ud for, at du også har perioder, hvor alt virker helt normalt, og derfor kan du med rette blive forvirret over, hvad der egentlig foregår!”

3. Hvad er de sikre tegn?
“12 måneder efter din sidste menstruation ved du, at du er gået ind i menopausen. Og at den altså indtrådte, da du blødte for sidste gang. Du kan også opleve, at dine eventuelle hedeture er taget til i denne periode efter din sidste menstruation. Ofte vil det være om natten, at du mærker til dette varmebombardement, og det kan være en af år sagerne til, at du begynder at sove dårligt.”
4. Hvordan ved jeg, at jeg er midt i min overgangsalder?
“Når der gået mere end et år siden din sidste menstruation, så er du gået ind i din overgangsalder. Og du døjer måske med tre klassiske symptomer som blødningsforstyrrelser, hede-svedeture og slimhindeforandringer, der alle skyldes faldet i produktionen af østrogen.”
5. Hvornår stopper min overgangsalder?
"Det er svært at sige. For i princippet er du i postmenopausen eller postklimakteriet fra din sidste menstruation og resten af livet. Men på et tidspunkt stopper udsvingene i hormonerne, og der opstår en ny balance.
Østrogenproduktionen falder i op til 15 år, og derefter stabiliserer den sig på et eller andet minimumsniveau. Du producerer stort set ikke mere østrogen i æggestokkene, men der bliver stadig dannet lidt i fedtvævet. På dette tidspunkt er du omkring 65 år. Det vil dog ofte være sådan, at du i en lang periode op til vil mærke bemærkelsesværdigt mindre til de symptomer, som måske ellers plagede dig 10 år tidligere."
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 1.