Annamette Fuhrmann (45)
- er mor til Kasper på 12 og Jeppe på 9 år.
- er skribent, blogger og freelancejournalist for Magasinet Liv.
“Hej krop, hvem er du?” Sådan kan overgangsalderen føles. Sådan en følelse havde jeg. Et år før jeg fik papir på min overgangsalder, mærkede jeg en fornemmelse i kroppen, som jeg ikke havde mærket før.
Jeg var mere træt, jeg var mere følsom, jeg havde mindre overblik, jeg gik mere i selvsving. Jeg tog på og tog på og tog på. Og det værste var, at intet af det, der plejede at virke, virkede.
Jeg hoppede i gryden, hvor du leder med lys og lygte efter et svar, der da for f*nden må virke! Vitaminer. Kosttilskud. Yoga. Søvnterapi. Motion. Hormonkure. Kostplaner. Og. Så. Videre. Og intet. Virkede.
Sidste sommer blev jeg så så rasende på den her krop, som jeg følte straffede mig, at jeg ville straffe den igen ved at sætte mig et virkeligt åndssvagt mål: Jeg ville løbe tre kilometer hver dag.
Jeg har tidligere godt kunnet lide at løbe, og da jeg var yngre, fik jeg en del ud af mine løbeture. Not anymore. Min løbeplan gik selvsagt i vasken efter 10 dage.
Jeg blev endnu mere træt. Bandt endnu mere væske i kroppen. Jeg fik ondt i mine led, og til sidst var jeg bare udmattet. Og gav op. Og blev ked af det.
Jeg syntes, at min krop straffede mig igen og igen ved at opføre sig som en Rasmus Modsat, og det var frustrerende, at jeg ikke kunne løse gåden. Hvordan skulle jeg nogensinde finde en balance i det her uregerlige hylster?
En neanderthaler?
Jeg følte mig som en neanderthaler, og det gør jeg faktisk stadig. Fordi det er som at blive nulstillet og værsgo, så får du en ny krop og et nyt sæt hormoner at skulle forholde dig til.
Googler du overgangsalder, finder du knap en million links. Der er mere end rigeligt, du kan læse, og vi ved jo allesammen godt, hvad vi skal spise, og hvordan vi skal træne. Gør vi ikke?
Her ville du høre mig tøve, hvis du kunne lytte til papiret. For vi ved så meget, og vi kan udrette så meget, men vi er også blevet mere fjerne fra kroppen.
Flere og flere får stress, depressioner og andre mentale tilstande, som for nogle kommer til udtryk i noget fysisk, som de ikke kan forklare.
Nogle oplever at få eksemer, eller at kroppen gentagne gange bukker under for en halsbetændelse eller forkølelse.
Min krop har samlet på fedt, og den vil ikke af med det endnu. Det er sådan, min ubalance giver sig til udtryk, og det er der, jeg har de største kampe med min krop. Eller havde.
For jeg er stoppet med at kæmpe mod min krop. Det hjælper alligevel ikke. Jeg taber mig ikke af den grund. Men før jeg stoppede med at kæmpe imod min krop, skulle jeg have papir på min overgangsalder.
Så jeg for alvor kunne mærke, at der skulle noget helt andet til, end jeg var vant til. Paradoksalt nok så har min krop brug for meget mere blidhed nu. Blød og sanselig træning er det, den reagerer mest positivt på.
Søvn. Massage. Afslapning. Gåture. Dans. Grøntsager. Regelmæssighed. Ro. Kød. Frisk luft. Meditation. Dampbade. Sauna.

En kropslig rejse
Og det er da også dejligt altsammen, hvis ellers jeg kunne finde ud af at gøre alle de ting. Men jeg er stadig ved at lære min nye krop at kende, og jeg arbejder stadig på at få min krop under kærlig behandling. Af mig selv.
Jeg er på en kropslig rejse, som er en kringlet vej. For min hjerne er afsindigt dygtig til at forstyrre og tage styringen. Om og om igen gør den sig umage med at råbe så højt, at min krop ikke kan høre, hvad den selv tænker, og så ruller de gamle mønstre og vaner sig ud.
Hvad jeg dog har lært er, at jeg med min nye krop og mit nye sæt hormoner kun kan overkomme fire ting om dagen. Jeg kan meditere i 15 minutter. Jeg skal drikke to liter vand. Jeg får mine grøntsager gennem en såkaldt greenie, som jeg blender og har på køl hele dagen. Jeg kan lave en form for stimulerende træning i 30 minutter. That’s it.
Hvis jeg begynder at gøre mere, så går min hjerne i selvsving, og det går ud over min krop.
Meditationen er det, der lige for tiden har størst effekt på min krop. Og det er meget mærkeligt at opleve, at noget stillesiddende kan have den effekt på en krop. Men det har det.
Min overgangsalderkrop er nemlig snu. Den vil ikke finde sig i mere dårlig adfærd fra min side, og hører jeg ikke efter, taber jeg ikke et eneste gram. Jeg kan råbe, hoppe, danse, træne hårdt og stampe i jorden, den lytter ikke.
Før jeg sætter mig ned og taler blidt til den. Propper jeg sukker i den, giver den mig hovedpine. Drikker jeg et glas vin, giver den mig væskeophobninger. Giver jeg den fuld skrue med træning, er jeg så udmattet og drænet, at jeg ikke kan gå og stå i en uge efter.
Kort sagt er min hjerne ved at forstå, at den nok skal på en meget lang ferie. Min krop har nemlig ikke brug for flere informationer om kost, træning og mentale tilstande.
Den har en ny plan, og det er at få mig til at lytte efter dens behov. Så... jeg lytter, kloge krop.
Sådan føles det! Min overgangsalderkrop
Min overgangsalderkrop opfører sig nogenlunde, som da jeg var teenager. Hvis jeg havde kærestesorger, græd jeg i dagevis. Hvis jeg var træt, kunne hverken 10 vilde heste eller min mor vække mig.
I dag er jeg ældre, har børn, skal planlægge, og så meget desto vigtigere er det at lære at navigere i det her nye system, som en krop i overgangsalder er.
Jeg kan blive meget rørstrømsk, det må jeg lære at leve med. Hvis min krop vil svede, så sveder den. Kort sagt, min krop er impulsstyret, og jeg er nødt til at gå med den. Hver gang.
Det har virket for min krop
- Regn med det uforudsigelige: For mit vedkommende ved jeg, at jeg ikke kan vide, hvad min krop finder på i morgen. Min menstruation udeblev i fem måneder, og så kom den igen i to uger. Så pause i to måneder, og så kom den igen. Bare som et eksempel.
- Tal med din læge: Din læge kan give dig svar på, om du er kommet i overgangsalderen. Jeg fik mit svar via en blodprøve, og det hjalp at vide, at det var derfor, min krop reagerede, som den gjorde.
- Tag din krop alvorligt: Uden at det skal lyde som en skræmmekampagne, så betyder overgangsalderen, at du for alvor er ved at træde ind i de voksnes rækker. Dit østrogen daler, og det betyder, at du har højere risiko for knogleskørhed og for højt blodtryk, og dine slimhinder er udfordrede. Derfor er det vigtigt, at du forbereder din krop på det. Med den rette kost og træning kan du komme et godt stykke.
- Få styr på din kost: En krop i overgangsalderen kan ikke hamre igennem på en hvid bolle med smør. Hvis ikke du allerede er i gang, så se din krop som din investering. Det er nu, du skal sætte penge ind på kontoen.
- Få styr på din træning: Ja. Det kommer du ikke uden om. Jeg har aldrig nogensinde haft stivhed i kroppen. Det har jeg nu. Jeg har især stive fodled om morgenen, og hvis jeg sidder for længe i den samme stilling, kan det gøre ondt. Så træn og bevæg dig. Hellere i dag end i morgen.
Velkommen til overgangsalderen!
“Jamen, du er da i overgangsalderen.” Den besked fik den 44-årige skribent og blogger Annamette Fuhrmann hos sin læge i maj måned i 2018.
Og da hun så havde sundet sig lidt og var gået godt i gang med at høste erfaringer og forklaringer, gik hun i gang med at dele dem med jer i Magasinet Liv.
Hendes klumme-række i bladet startede i november 2018 (nummer 11), og stoppede, indtil videre, i september 2019, (nummer 9).
Men selvfølgelig får og har du dem til tid og evighed her på Magasinetliv.dk! De guldkorn må og skal ikke gå til spilde. Dyk selv ned i Annamette Fuhrmannss univers, og du ved, hvad vi mener.
Læs for eksempel om, hvor (lidt) sexet Annamette føler sig i overgangsalderen og om det at få stress af sin overgangsalder.
Denne klumme er tidligere bragt i Magasinet Liv i marts 2019. Næste klumme bringes her på siden d. 22. september 2019.