Annamette Fuhrmann (45) er mor til Kasper på 12 og Jeppe på 9 år. Hun er skribent, blogger og freelancejournalist for Magasinet Liv.
“Sveder du egentlig mere?” spurgte min veninde mig forleden. Nej, det gør jeg ikke. Kun når jeg træner og ikke på grund af min overgangsalder.
Og sådan er overgangsalderen så finurlig. Og derfor handler denne klumme også om at gøre status.
Jeg er nu syv måneder gammel i min overgangsalder, og jeg kan forstå på mine medsøstre, som er længere fremme i deres overgangsalder, at det her kan tage lang tid, før det stopper.
Jeg troede faktisk, at når du var stoppet med at bløde og fik hedeture, så var det bare et spørgsmål om tid, hvornår de hedeture var ovre, og så var den potte ude.
Men næh nej. Så nemt skal det ikke være. I hvert fald ikke nødvendigvis. Det kunne jeg læse i en af mine messenger-tråde på Facebook, hvor jeg chattede med en veninde, der berettede for mig, at hun nu var på femte år i sin overgangsalder, og at hun havde haft hedeture og menstruation on-off i fem år. Fem år.
Jeg gik direkte ind og skænkede mig selv et glas hvidvin. Det kunne jeg ikke forlige mig med. For kan vi ikke bare aftale, at når det starter, så ved vi også, hvornår det stopper?
Helt ærligt, når nu man ved, hvornår babyer får deres første tænder, hvornår de kan gå, hvornår de kan tale, og hvornår de sådan cirka smider bleen, hvorfor blev vi så ikke lavet sådan, at der findes samme trin for trin-guide til vores alder?
Jeg kunne høre mig selv hvisle ud mellem tænderne her forleden under en gåtur, at her har jeg været nogens mor i 12 år og mærket efter, hvad der var det bedste for mine unger, og mærket efter, hvad der har været det bedste for mit ægteskab og mig selv og min karriere.
Nu gider jeg sgu ikke mærke efter mere! Nu vil jeg bare kunne købe Bogen Om Overgangsalderen, slå op på side et og læse en indholdsfortegnelse, som fortæller hvornår og hvordan, og sætte mig ned og se Netflix.

Undskyld, men var det ikke ovre?
Men nej. Sådan fungerer det ikke. (Men må jeg i den forbindelse foreslå, at Netflix laver en kategori, der hedder Menopause. Det manglede da bare, når man alligevel er oppe i flere timer om natten, fordi man ikke kan sove for hedeture).
Faktisk er det overhovedet ikke sådan, det fungerer. Jeg er for eksempel begyndt at få menstruation igen, men jeg har ingen idé om, hvornår den kommer. For nu at kalde en spade for en spade, så kan jeg styrtbløde i et døgn, for så at opleve den totale forsvinden af blod.
Dernæst kan der gå to uger, så starter der en periode på 14 dage, og så kan der gå to måneder. Og så kommer den igen.
Heldigvis er jeg ikke alene. Hvilket jeg har fået bevist ved at skrive mine klummer til jer! Jeg har fået enormt mange henvendelser og reaktioner på mine klummer.
Både fra almindelige kvinder, som synes, at det er rart, at der bliver skrevet ud af posen om det her. Og fra kvinder, som arbejder med netop overgangsalderen. Og ud fra det kan jeg konkludere, at vi skal blive ved med at tale om det og dele erfaringer og blive klogere.
Så vi alle kan føle os bedre tilpas, når vi er så hormonelle, at vi har lyst til at slå tænderne ud på katten eller tager det personligt, hvis der er modvind på cykelstien!
Min overgangsalder-rytme – indtil videre
- Jeg står op klokken 6.15.
- Jeg spiser morgenmad klokken 8.
- Spiser frokost klokken 12.
- Spiser aftensmad klokken 18.
- Og går i seng senest klokken 22. Hver dag!
- Jeg går også en tur på mindst 15 minutter hver dag.
- Jeg tager kosttilskud.
- Jeg holder mig fra sukker og alkohol, så godt jeg kan.
- Jeg har været knap så god til at holde en fast rytme med træning, men det begynder jeg på nu.
- Min stress har lagt sig som en doven drage, og jeg har sagt til den, at den bare skal blive liggende i 100 år. Den er ikke helt enig, men den har adlydt min ordre om at smutte ind i hulen igen, hvis den er vågnet og har spyet ild.
Og så langt så godt!
Nogle af de reaktioner, jeg har fået på mine klummer
Sådan en kvinde
“Overgangsalderen og mig. Tænker tit på de ældre kvinder, jeg møder, som helt tydeligt ikke længere opfatter sig selv som nogen, der har mistet noget. Jeg håber, jeg bliver sådan en kvinde en dag.”
– Iben
Vi skal ikke lide i stilhed
“Nej, det er ikke en skid sexet at tale om. Men det undrer mig virkelig, at mange kvinder fortæller detaljeret om deres fødsler og graviditeter, men de fortæller ikke om overgangsalderen. Det er jo bare en anden del af livet, som vi ikke kan komme uden om. Hvis ikke vi taler om det, er vi for mange, der lider i stilhed, og mændene fatter jo minus, hvis ikke vi forklarer, hvad der sker med os.”
– Claudia
Jo mere vi ved
“Hvor er det fedt, at I tager hul på emnet. Menopausen er et tabu, og som læge og yogalærer oplever jeg, at så snart vi ved mere om denne fase og er forberedt, så føles det både nemmere og mere acceptabelt.”
– Katja
Nøjagtigt sådan!
“Jeg sad simpelthen med tårer trillende ned ad kinderne, da jeg læste din beskrivelse af, hvordan du oplevede overgangsalderen. Ikke fordi jeg var ked af det, men fordi det føltes som en stor for løsning. Det var nemlig lige nøjagtigt sådan, jeg har det og har haft det!”
– Jane
Velkommen til overgangsalderen!
“Jamen, du er da i overgangsalderen.” Den besked fik den 44-årige skribent og blogger Annamette Fuhrmann hos sin læge i maj måned i 2018.
Og da hun så havde sundet sig lidt og var gået godt i gang med at høste erfaringer og forklaringer, gik hun i gang med at dele dem med jer i Magasinet Liv.
Hendes klumme-række i bladet startede i november 2018 (nummer 11), og stoppede, indtil videre, i september 2019, (nummer 9).
Men selvfølgelig får og har du dem til tid og evighed her på Magasinetliv.dk! De guldkorn må og skal ikke gå til spilde. Dyk selv ned i Annamette Fuhrmannss univers, og du ved, hvad vi mener.
Læs for eksempel om hendes rutsjetur af hormoner, stress i overgangsalderen, vilde hedeture og om det at føle sig meget lidt sexet!
Denne klumme er tidligere bragt i Magasinet Liv i marts 2019.