Annamette Fuhrmann overgangsalderklumme
Annamette Fuhrmann.© Anne Kring

Overgangsalderklumme: En rutsjetur af hormoner!

Det var hedeturene, der slog det fast. Eller rettere følelsen af kogende vand i kroppen! Annamette Fuhrmann er kommet i overgangsalderen. Og hun deler den med dig

8. august 2019 af Annamette Fuhrmann

Annamette Fuhrmann (44)

  • er mor til Kasper på 11 og Jeppe på 9 år. 
  • er skribent, blogger og freelancejournalist for Magasinet Liv.

Overgangsalder rimer på hormoner, og hormoner er helt vildt vidunderlige. De kan alle mulige fede ting. De kan få os op at flyve på regnbuer af lykke, de kan gøre os mere afslappede end løver efter et antilopemåltid.

Men de kan også være nogle nogle seje sataner at have boende i kroppen, hvis der ikke er balance i systemet, og med en enkeltbillet til overgangsalderen kan du lige så godt byde hjerteligt velkommen til en ny verden af hormonelle rutsjeture!

Jeg fik papir på min overgangsalder i maj måned 2018. Forud for den besked havde jeg et par måneder med uregelmæssig menstruation, men dog ikke så ustabil, at jeg tog notits af det. 

Jeg tracker min cyklus via appen Clue, og når jeg bladrede et år tilbage i månederne, var der ikke noget at bemærke.

Derfor kom det meget bag på mig, da min menstruation pludselig ophørte. Væk var den. Fra den ene dag til den anden, og jeg troede, jeg var blevet gravid. Shit. I en alder af 44 år og fraskilt var det ikke planen at skulle udvide børneflokken. Jeg tog en test. Den var negativ. Og så begyndte jeg at få det varmt!

I de følgende uger fik jeg det varmt mange gange om dagen. Varmt, som var der en radiator under min bluse. Og det tog til, og radiatorvarmen gik fra at være varm til at være som en piftende kedel med kogende vand, som væltede ud alle steder på kroppen.

En regulær hedetur er du ikke i tvivl om, når den er der. Den har samme ansigt som veer. Når den kommer, kan du ikke stoppe den, og du er nødt til bare at gå med den, i stedet for at tro at du kan vifte den væk med lidt vind. Det kan du ikke.

Når den vil ud af din krop, så vil den ud. Uanset om du står i bussen, kører bil, er til møde eller sover. Du sveder, dit hår bliver vådt, og din makeup glider ned i dine sko.

En god gammeldags vifte kan med lidt held minimere den en smule, men ellers er det bare om at vente, til den løjer af. Mine hedeture tog typisk omkring to minutter om at stoppe, fra de begyndte. 

Hvad er hvad?

Overgangsalderen er forskellig fra kvinde til kvinde. Hvad der virker for den ene, virker ikke for den anden. Så smid dit kontrolgen langt væk, og tag din overgangsalder og dine hormoner i hånden som din nye bedste ven.

Set i bakspejlet ville jeg gerne have været klogere på, hvad der kunne holde mine hormoner i skak, for så ville mine humørsvingninger og mit kropsubehag måske have været lettere at deale med til at starte med.

Jeg har for eksempel været meget plaget af pms-symptomer siden fødslen af barn nummer to. Han er ni år i dag, så det har været svært at vide, hvad der var pms, og hvad der var overgangsalder, men følelsen af at være dybt depressiv har ramt mig en del gange det seneste år. 

Normalt reagerer jeg med stress og forvirring snarere end at synke ned i et hul og være sortseer, så det undrede mig, hvorfor jeg pludselig reagerede på den måde og ofte ud af den blå luft. Men det er svært at backtracke på sine hormoner, så du må prøve dig frem, når du skal lære dem at kende.

Min egen mor tog noget naturmedicin, der hjalp hende med hedeturene. Nogle siger ja tak til hormoner hos lægen med det samme, og andre begynder som mig at google i dagevis for at finde noget, der kan afhjælpe både hedeture og humørsvigninger.

Mest af alt dvælede jeg dog ved lange yogaferier på Bali og iskolde drinks, men igen, hvis min overgangsalder kommer til at vare fem eller 10 år, så er der nok nogle madpakker, jeg er nødt til at blive hjemme og smøre.

Annamette Fuhrmanns overgangsalderklumme
Annamette Fuhrmanns overgangsalder startede med voldsomme hedeture.© Anne Kring

Kommer og går – og vender tilbage

Det, jeg indtil videre har lært om mine hormoner, er, at det satte gang i hedeturene, hvis jeg spiste sukker og drak alkohol. Og da mine hedeture var flest, blev det klart værre, hvis jeg ikke bevægede mig nok i løbet af dagen.

De hedeture, jeg fik om natten, var så kraftige, at de holdt mig vågen fra klokken et til klokken fem, så jeg var nødt til at sove lidt i løbet af dagen. Og nej, det passer sjældent ind, men jeg vil virkelig anbefale dig at sætte dig et sted og lukke øjnene i bare 15 minutter i løbet af dagen, og hvis du kan, så hvil dig, når du kommer hjem fra arbejde.

At have natlige hedeture er lidt som at have en baby, der holder dig vågen. Og hvis du har haft en baby, der holdt dig vågen, så ved du også, hvorfor barsel er så god en løsning.

Du kan bare ikke rigtigt tage barsel med din overgangsalder, men det burde du kunne, for jeg oplevede samme form for tåge i løbet af dagen, fordi jeg ikke kunne sove ordentligt om natten. Det kom ret meget bag på mig, hvor meget det påvirkede mig.

Mine hormoner lod mig kampsvede fra april til juni. Så stoppede det. Jeg var blødningsfri fra slutningen af marts til begyndelsen af august. Så fik jeg tre uger med meget kraftige blødninger. Hvilket åbenbart er helt normalt her i starten.

Og jeg er jo ikke ovre den endnu, den overgangsalder, selv om jeg lige nu, 7-9-13, ikke har hedeture mere. Jeg har ladet mig fortælle, at de sagtens kan komme igen, og de skal være så velkomne.

For mine hormoner er blevet mine venner, som jeg sørger for at behandle som hædersgæster. Til overgangsfesten er de nemlig den type gæster, der aldrig går hjem. De danser på bordene, hvis de vil, og de bestemmer 100 procent over playlisten. 

Så du kan lige så godt danse med i stedet for at sidde i et hjørne og være sur. 

Sådan føles det! Mine hormonsvingninger

Hormoner i overgangsalderen kan få dig til at agere som et treårigt barn og skifte humør, som vinden blæser.

Ved udeblivelsen af min menstruation oplevede jeg en rolig periode, hvor jeg var glad og havde en masse energi.

Til gengæld fik jeg menstruation efter 148 dage, og måneden før havde jeg meget store udsving i mit humør. Var træt og forvirret. Stresset og depressiv. Glad og ovenpå. Alting i ét stort virvar.

Mit bedste råd er, at du allerede nu begynder at lære dine hormoner rigtigt godt at kende. Skaf dig viden fra læger, hormonterapeuter, alternative behandlere, og afprøv så, hvad der virker bedst for dig.

Forvirret? Well. Velkommen i klubben.

Det har virket for mine hormonsvingninger

  • Sund mad: Regelmæssige måltider er godt. Masser af grønt og masser af protein. Men kosten er også noget af det sværeste, for når du er så påvirket af dine hormoner, ja, så ender du ofte med at spise et eller andet akut for at dulme. Så kosten kræver stram planlægning, hvis jeg skal opretholde en balance.
  • Vand: Jeg drikker mindst to liter hver dag.
  • Hvile: Jeg kan ikke bare arbejde igennem og presse mig selv som før.
  • Motion: Motion hjælper og har nedsat mine hedeture. Men jeg har også oplevet, at jeg ikke kan give den gas på samme måde som tidligere. Der skal blidere former for motion til. Yoga og dans har kunnet gøre en forskel.
  • Ingen alkohol: Jeg kan opleve slemme tømmermænd efter bare to glas rødvin, så alkohol er en stor trigger for mit vedkommende og for mit velbefindende.
  • Ingen sukker: Jeg har aldrig før reageret kraftigt på sukker. Det gør jeg nu. Det giver mig en skrigende hovedpine, og jeg bliver træt. Nå, så blev man en af dem.

Velkommen til overgangsalderen! 

“Jamen, du er da i overgangsalderen”. Den besked fik den 44-årige skribent og blogger Annamette Fuhrmann hos sin læge i maj måned i 2018.

Og da hun så havde sundet sig lidt og var gået godt i gang med at høste erfaringer og forklaringer, gik hun i gang med at dele dem med jer i Magasinet Liv.

Hendes klumme-række i bladet startede i november 2018 (nummer 11), og stoppede, indtil videre, i september 2019, (nummer 9).

Men selvfølgelig får og har du dem til tid og evighed her på Magasinetliv.dk! De guldkorn må og skal ikke gå til spilde. Dyk selv ned i Annamette Fuhrmannss univers, og du ved, hvad vi mener.

Denne klumme er tidligere bragt i Magasinet Liv i november 2018. Næste klumme udgives her på siden d. 15. august 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide