Kvinde i overgangsalderen
© iStock

Overgangsalderen kan sammenlignes med en meget dårlig vane

Det er slet ikke så mærkeligt, hvis du føler dig ekstra forpustet og træt, når du rammer overgangsalderen. Læs her, hvordan det hænger sammen

12. april 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Når overgangsalderen begynder at ruske i dig, kan det let føles, som om du er ved at blive sindssyg – dit humør svinger, du er træt, og du har svært ved at koncentrere dig. 

Måske oplever du også, at du hurtigt mister pusten, når du er fysisk aktiv? Hvis det er tilfældet, er det slet ikke så mærkeligt, når vi kigger på en undersøgelse fra Norge. 

En gruppe forskere fra Universitetet i Bergen har nemlig fundet ud af, at overgangsalderen i høj grad påvirker og skader lungerne. Overgangsalderen skader rent faktisk kvinders lungekapacitet lige så meget som at ryge 20 cigaretter om dagen i 10 år. 

Hormonerne driller lungerne

Forskerne har undersøgt knap 1.500 kvinder over en 20 årig periode, og efter at have studeret kvindernes lungefunktion fandt forskerne ud af, at overgangsalderen altså i høj grad påvirker lungerne negativt.

Der kan være flere årsager til, at lungerne bliver påvirket, men de hormonelle ændringer har stor betydning – blandt andet ved at mængden af luft, som en person kan inhalere, bliver mindre.

Forpustet og ekstra træt

Symptomerne på den forringede lungefunktion kan være, at du bliver forpustet, får sværere ved at arbejde og er træt, lyder det fra Kai Triebner, som står bag undersøgelsen.

Det er ikke alle kvinder, som vil opleve at miste pusten – det afhænger af, hvor hårdt dine lunger er ramt – men nogle kvinder vil blive ekstra meget forpustet, når de rammer overgangsalderen, og nu ved vi altså, at der er en helt naturlig forklaring. 

Ifølge Kai Triebner sætter undersøgelsen en streg under, at det er ekstra vigtigt, at kvinder har fokus på at have sunde lunger både før og efter overgangsalderen. 

Du vil (garanteret) også kunne lide