Kvinde med vifte i overgangsalder
Nogle dage skal der viftes virkelig energisk! Måske sammen med et hormontilskud?© Getty Images

Overgangsalder – det her skal du vide om hormoner

Har du brug for lokal behandling mod tørre slimhinder eller for et tilskud af hormoner, der kommer rundt i hele kroppen?

22. september 2022 af Gitte Høj

Hvordan du oplever symptomerne på overgangsalder har indflydelse på, hvordan du bør forsøge at løse og lindre din tilstand. Nogle kvinder er hurtigt igennem overgangsalderen og mærker lette symptomer, andre er belastede af symptomer gennem længere tid. Der findes mange versioner af en overgangsalder.

Derfor findes der heller ikke en enkelt, forkromet løsning. Der findes for­skellige muligheder, som du kan vælge imellem og afprøve for forhåbentligt at finde frem til den eller dem, som virker for dig. 

1. Hormoner  – hele kroppen

Det kaldes en systemisk hormonbehandling, hvor østrogenindholdet kommer rundt i hele kroppen.

Hormonet ligner kroppens eget, fås som tabletter, plastre, gel og spray og føres rundt via blodet for at behandle de tegn og symptomer, som du kan være udfordret af, fordi niveauet af kønshormoner daler.

Dette tilskud eller denne behandling virker eksempelvis mod dine hedeture og de gener, der knytter sig til det. Som dårlig nattesøvn.

Der knytter sig også nogle nuancer til denne form for behandling. Eksempelvis skal du foruden østrogen også have gestagen, hvis du fortsat har din livmoder, for at beskytte slimhinden der. 

Sådan får du det:

Denne behandling fås på recept og kræver, at du tager forbi din læge, så I sammen kan vurdere, om en behandling vil give mening for dig at få, og hvordan den skal skrues sammen.

Samtidig vil du også kunne få indblik i de potentielle bivirkninger. I denne forbindelse har det en betydning, hvor stor en dosis du får, og hvor længe du er i behandling. Risikovurdering er lidt kompliceret, og derfor er det afgørende at tage en grundig snak med din læge om det. Du kan eventuelt forberede dine spørgsmål hjemmefra. 


Piller
Fortæl så præcist som muligt til din læge, hvilke symptomer du oplever, så du får den bedst mulige behandling.© Getty Images

2. Hormoner – lokalt

Problemet med tørre og sårbare slimhinder forsvinder ikke og bliver altså ikke bedre med tiden. Vær opmærksom på, at disse gener nogle gange dukker op så lang tid efter din sidste menstruation, at du kan tro, at det har noget med alderen at gøre. Det har det ikke.

Denne udfordring knytter sig specifikt til, at produktionen af østrogen i æggestokkene er aftagende. Dette sker dog langsomt, og det hænger blandt andet sammen med, at østrogen er lagret i krop­ pens celler. Til gengæld kan dette tegn modsat andre vare livet ud.

Sådan får du det:

Hvis du mest har problemer med dine slimhinder, giver det mening at løse det med en lokal hormonbehandling. Den kræver en recept, og du må derfor til din læge.

Behandlingen er risikofri, og du kan tage den livet ud. Det virker lokalt, og det vil sige, at du næsten intet hormon får i kroppen, og derfor virker denne behandling heller ikke på eksempelvis hedeture.

Behandlingen findes som creme, stikpiller eller som en ring, der lægges i bunden af skeden.


NB! Det skal tilføjes, at du også kan forsøge dig med forskellige produkter i håndkøb, inden du kaster dig ud i de lokale hormoner. Nogle gange kan de sårbare slimhinder afhjælpes med hormonfri midler ofte med et indhold af hyaluronsyre, som hjælper med at opretholde fugt. 

3. Kosttilskud

Måske ved du allerede, at der også findes en række alternative muligheder for at afhjælpe dine gener i forbindelse med din over­gangsalder. Særligt planteøstrogener kan det give mening, at du sætter dig ind i. Hvis du altså foretrækker at gå naturens vej og afprøve nogle andre tilskud først.

Planteøstrogener er østrogenlignende stoffer, som blandt andet findes i rødkløver, salvie og soja. Planteøstrogener ligner kroppens østrogener i et omfang, så de er i stand til at forbinde sig med recep­torerne og fremkalde en østrogenlignende effekt.

Undersøgelser har vist, at de i en fermenteret udgave kan have en gunstig effekt på hedeture og tage toppen af dine gener.

Planteøstrogener må ikke bruges af kvinder, som har eller har haft brystkræft. For denne gruppe er den gængse hormonbehandling også udelukket.

Sådan får du det:

Du kan vælge at få råd og vejledning i en helsekostbutik og på den måde sætte dig ind i, hvad der konkret findes af muligheder, og hvad der passer bedst til dig. Eksempelvis findes rødkløver både som kapsler, te og ekstrakt.  

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i august, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide