Noget andet end overgangsalder?

Hjælp! Jeg bliver et andet menneske lige op til min menstruation. Et menneske, som ingen kan holde ud at være sammen med.

3. december 2015 af Redaktionen

Noget andet end overgangsalder?

Kære brevkasse,
Jeg er en kvinde på 40 år, og jeg har gennem de senere år lagt mærke til, at når jeg skal have min menses, bliver jeg et andet menneske. Jeg græder og bliver sur over ingenting og kan ikke styre det. Jeg fik tjekket overgangsalder for et års tid siden, og der var ikke noget. Jeg er blevet anbefalet at tage B6-vitamin. Hvordan ville det virke? Og har fået at vide, at nogle kvinder får antidepressiv medicin op til deres menses. Må man det? Og skal det ikke tages hele tiden for at hjælpe?

Venlig hilsen
Susan

 

Kære Susan,
Mange kvinder, op til 80 procent, oplever ændringer i dagene op til menstruation, og det kan dreje sig om både fysiske og psykiske ændringer. Vi ved ikke, hvad årsagen er, men det for-modes at være hormonudløst, fordi det så nøje følger menstruations-cyklus. Indholdet af progesteron er højt i slutningen af cyklus, og nogle kvinder er givetvis mere følsomme for den høje koncentration end andre.

De psykiske forandringer er typisk humørsvingninger, irritabilitet, træthed, tristhed, rastløshed og søvnbesvær. Hos mange kan en livsstilsændring i form af motion eller ændret kost have en slående effekt. Der har også være rapporteret om effekt af B-vitamin og calcium, men dette har i videnskabelige undersøgelser ikke vist sig at have større effekt end almindelige livsstilsændringer. Nogle kvinder oplever meget udtalte depressive perioder op til menstruation, og i disse tilfælde kan det være en god idé med antidepressiv medicin, som normalt skal tages hele tiden.

Jeg vil foreslå, at du i første omgang forsøger fokus på kost og motion. Men hvis dette ikke hjælper, og du er meget plaget af symptomerne, synes jeg, du skal tage en snak med din egen læge for at diskutere, om du skal forsøge medicinsk behandling.

Med venlig hilsen
Pia Koefoed, læge.

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide