mænd overgangsalder
© iStock

Mænd går også i overgangsalderen: Her er tegnene

Har din mand ændret humør, eller mangler han energi? Tjek tegnene, og se, om han måske er i overgangsalderen

11. september 2019 af Katrine Ellen Allentoft Haslund og Michelle Andersen

Vi ved godt, at overgangsalderen er noget, som alle kvinder skal igennem. Og uanset om du er hårdt ramt eller er sluppet igennem uden mærkbare gener, så kan den altså være ret irriterende den der overgangsalder. 

Men vidste du også, at mange mænd faktisk kommer i overgangsalderen? Ja. Du læste rigtigt. 

Hvad sker der, når mænd kommer i overgangsalderen?

Når mænd rammer overgangsalderen, sker en fysisk ændring i deres krop, i takt med at de bliver ældre. 

Fra 30-års alderen begynder mænds testosteronniveau langsomt at falde med cirka én procent om året, og denne ændring i hormonbalancen påvirker manden både fysisk og psykisk. 

Forskellen på mænd og kvinders overgangsalder

Mens den kvindelige overgangsalder er en naturlig del af at blive ældre, så er det bestemt ikke alle mænd, der oplever denne forandring, og derfor er mænds overgangsalder gået hen og blevet en myte – særligt de psykiske symptomer på overgangsalder kan være tabubelagt

Men det er vigtigt, at vi taler om det, for hvis din mand er i overgangsalderen, så bør han søge læge. Lægen vil med sandsynlighed give ham et hormonsupplement, hvilket er én af metoderne til at lette symptomer på overgangsalder.

Er du i tvivl om symptomerne, har vi her samlet fem af de mest almindelige tegn, som både du og din mand bør holde øje med. 

Hvis du er kvinde, kan du tage vores test, der klargør, om du er på vej i overgangsalderen

1. Mindsket sexlyst kan være et tegn på overgangsalder

Erindrer du et mere aktivt sexliv, som du mistænker ikke kun er forsvundet på grund af skarp konkurrence fra den travle hverdag? Så kan det faktisk være, at din mand er gået i overgangsalderen.

Testosteron spiller en ret vigtig rolle i din mands sexlyst, så jo mindre testosteron han har i kroppen, jo mindre har han lyst til sex.

Kvinde og mand ligger i seng og kigger på deres mobiler
Jo mindre testosteron din mand har i kroppen, jo mindre sexlyst har han.© Getty Images

2. Dårligt humør

Smiler din mand mindre, end han plejer? Det har ikke nødvendigvis noget at gøre med, at hans chef er særligt træls for tiden, eller at der var kø på motorvejen på vej hjem fra arbejde.  

Testosteron hjælper nemlig med at regulere humøret, så når det falder, kommer din mand også i dårligere humør. 

Det er ofte ét af de første symptomer på lavt testosteronniveau, og det kan faktisk lede til mindre mentalt overskud og depression, så det er værd at holde øje med – og søge læge, hvis I mistænker en lav hormonbalance.  

3. Et lavt energiniveau kan betyde, at din mand er i overgangsalderen

Din mands energiniveau vil også falde i takt med, at niveauet af testosteron falder. Og det påvirker ham faktisk mere, end at han blot er lidt mere træt om aftenen end ellers. 

Hvis årsagen er et faldende testosteronniveau, så kan det påvirke ham så meget, at selv helt almindelige dagligdagsaktiviteter udmatter ham. Der findes dog en række generelle tips til at få mere energi i hverdagen, der kan afhjælpe problemet.

Moden mand i overgangsalderen er træt
Er din mand mere træt, end han plejer? Det kan skyldes et lavt testosteronniveau.© Getty Images

4. Mænds overgangsalder kan medføre søvnløshed

Søvnløshed er desværre en rigtig irriterende sideeffekt af mandens overgangsalder, da søvn er endnu en ting, som testosteronen påvirker. 

Hvis niveauet af testosteron i kroppen er lavt, vil din mand opleve, at det er svært at falde i søvn – og at han vågner meget i løbet af natten. Der findes en række gode råd til bedre nattesøvn

5. Fedt omkring maven

Giftede du dig med en slank mand, og har du opdaget, at han har taget på inden for de seneste år – især omkring maven? Det hænger ikke nødvendigvis sammen med hans svaghed for røde bøffer og modvilje mod salater.

Fedt omkring maven er nemlig ofte et tegn på lavere testosteronniveau. Dog er svaret her ikke kun at søge læge og få styr på hormonbalancen. Her er det også nødvendigt at ændre kostvaner. Man kan forsøge at få mavefedtet væk med en sådan kostændring kombineret med de rette træningsøvelser. 

Er din mand i overgangsalderen?

Når alt dette er sagt, så er det naturligvis vigtigt, at din mand opsøger sin læge for at få råd og vejledning omkring de symptomer, som han oplever. Symptomerne kan nemlig også være tegn på andet end overgangsalder.

Lægen vil i de fleste tilfælde kunne være være behjælpelig med at finde løsninger, som kan lette eventuelle gener for din mand. 

Kilde: Healthline.com

Du vil (garanteret) også kunne lide