Kvinde holder sig på underlivet
© Getty Images

Kæmper du med blødningsforstyrrelser? Gynækologen giver sine bedste råd

Blødningsforstyrrelser er et hyppigt symptom i overgangsalderen, der skyldes en hormonel ubalance - og som kan føles temmelig frustrerende. Gynækologen giver her sine bedste råd

5. februar 2019 af Gitte Høj

Eksperten: Inger Øverlie er dr.med. og specialist i gynækologi og obstetrik og er tilknyttet fertilitetsklinikken Medicus i Norge. Medicus.no

Sådan føles det:

“Blødningsforstyrrelser er et hyppigt symptom i overgangsalderen og kan opstå helt op til 10 år før din menopause, der er defineret som den allersidste blødning. Mange kvinder oplever, at deres cyklus bliver kortere for derefter at blive længere frem mod menopausen. Nogle oplever også, at de bløder mere, og at blødningerne endda kan blive så voldsomme, at det bliver socialt invaliderende,” forklarer gynækolog Inger Øverlie.


Derfor sker det:

  • “Det kan føles temmelig frustrerende, og det kan være godt at vide, at det skyldes en hormonel ubalance, der bunder i, at du ‘springer’ nogle ægløsninger over.”

  • “Du producerer ikke nok med hormonet progesteron til, at slimhinden i livmoderen bliver fuldstændigt afstødt, og derved kan kvinder opleve, at blødningerne ikke kommer rigtigt i gang eller ikke holder op.”

  • “Nogle kvinder kan også opleve at få mellemblødninger.”

Gynækologens anbefaling

  • Normalisér med progesteron. “Det vigtigste er at normalisere hormonbalancen, når sygdom som eksempelvis godartede polypper eller celleforandringer i slimhinden er udelukket. Normaliseringen kan ske med progesteron enten i tabletform eller som creme, gerne over to til tre måneder for derved at normalisere cyklus i hvert fald for en periode. Du får gerne progesteron 10 dage i hver cyklus i cirka tre måneder, udskrevet af din læge. Så er du som regel tilbage i normal cyklus i hvert fald i en periode,” siger Inger Øverlie.

  • Positiv spiral. “Hvis blødningerne fortsat er kraftige, kan behandlingen være en hormonspiral med progesteron, som typisk vil mindske blødningerne. For mange kvinder vil de endda helt stoppe.”

  • Drop østrogen. “Hvis der kun er tale om blødninger, er der ingen grund til at behandle med østrogen, som du får, hvis du har hedeture.”


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 1. 

Måske er du interesseret i...

Seneste