kvinde sover
© iStock

"Hvorfor sveder jeg om natten?"

Nattesved er ikke nødvendigvis tegn på overgangsalder. Det kan også dreje sig om dit stofskifte eller din livsstil ...

5. maj 2016 af Anette Tønnes Pedersen

Anette Tønnes Pedersen er gynækolog og overlæge på Rigshospitalet. Hun er ekspert i gynækologisk endokrinologi, hormonforstyrrelser, sygdomme i æggestokkene og hormonbehandling i overgangsalderen. 

Læs Anettes svar og gode råd til Lena, der har stillet dette spørgsmål til Magasinet Livs sundhedsbrevkasse:

Kære sundhedsbrevkasse ...

Jeg er begyndt at svede om natten og føler mig meget træt, og jeg spekulerer på, om jeg mon er på vej i overgangsalderen? Omvendt kan jeg ikke rigtigt forstå det, for min menstruation er regelmæssig og har stort set altid været det. Jeg er lige fyldt 45 år.

Hilsen Lena

LÆS OGSÅ: Træt af hedeture? Sådan kan du afhjælpe problemet. 

 

Kære Lena

Der kan være mange årsager til, at du begynder at svede om natten, og derfor er mit svar til dig heller ikke helt entydigt.

En af forklaringerne på dine gener kan være overgangsalder. Hos kvinder er svedeture, forstyrret nattesøvn og hedestigninger nogle af de almindelige gener i overgangsalderen og tegn på, at æggestokkenes produktion af østrogen og andre hormoner ikke er så stabil som hidtil.

Psst ... Tre enkle leveregler, der kan minimere dine gener i overgangsalderen

 

Derfor sveder man om natten

Kroppen forsøger automatisk at holde en kernetemperatur på 37 grader og skiller sig derfor af med overskydende varme i form af sved. Svedeturene kommer, fordi vores indre termostat er eller bliver forstyrret, når hormonerne svinger.

Du kan sagtens have menstruation – og alligevel være i overgangsalder

Overgangsalderen starter hos de fleste kvinder, allerede flere år før menstruationerne helt stopper. Du kan altså godt være i overgangsalderen og stadig have menstruation.

Men der kan som sagt også være andre årsager til, at du begynder at svede om natten. Netop hos kvinder i 40’erne er der tendens til at overse stofskiftelidelser, fordi man i denne aldersgruppe har det med at forklare træthed og svedeture med overgangsalder.

Svedeture kan også være en bivirkning til visse typer medicin som for eksempel antidepressiv medicin.

De skyldes meget sjældent infektioner, kræft eller sygdomme i blod- og lymfesystemet.

 

Hvad gør man ved problemet? 

Først og fremmest vil jeg råde dig til at se på din livsstil, for måske er der nogle ting,
du kan ændre på her. Stress, overvægt, kaffe, alkohol og stærkt krydret mad er almindelige årsager til øget svedproduktion.

Undersøg også, om dit sengetøj kan være syntetisk. Sørg desuden for, at du sover i frisk luft, og at der er en behagelig temperatur i soveværelset. Hvis du fortsat er generet af svedudbrud om natten, er det en god idé, at du tager en snak med din egen læge, som kan tage nogle opklarende blodprøver.

Med venlig hilsen

Anette Tønnes Pedersen

Spørg os om sundhed

Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare!

 Fra venstre mod højre: Belinda Labrosse, psykolog og specalist i psykoterapi. Gitte Wenneberg, klinisk diætist og Anette Tønnes Pedersen, gynækolog og overlæge på Rigshospitalet

Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Spørgsmålet fra Lena, er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 62. 

Du vil (garanteret) også kunne lide