Bekymret kvinde
© iStock

Hvad sker der med mig? Få styr på din mentale overgangsalder

Din overgangsalder hører ikke kun din krop til, den kan også sætte sig spor i din psyke. Og det kan føles så frustrerende. Få ekspertens råd til hvad du kan gøre ved humørsvingninger, stress og træthed

2. august 2018 af Gitte Høj

Din udfordring:

“Jeg døjer med humørsvingninger og føler mig ofte bekymret eller nedtrykt. Nogle gange føles det som angst”


Psykoterapeuten forklarer:

Det sker: 

 “At være i overgangsalderen kan på mange måder minde om at være teenager, fordi der sker så mange hormonelle og eksistentielle forandringer. 

Gamle traumer, problemer og stress kan pludselig dukke op, og nogle mærker også en frygt for alderdom, et tabu omkring overgangsalderen og en forherligelse af ungdommen. 

Helt naturligt er det en periode, hvor rigtigt mange kvinder har brug for mere søvn, hvile og ikke mindst refleksion. De færreste hverken ved det eller tager hensyn til det. Tværtimod forventer vi at kunne være på hele tiden, uden hensyntagen til hvor vi er i vores livscyklus,” siger psykoterapeut Pernille Fournais.

Derfor sker det: 

Overgangsalderen gør mange kvinder mere sårbare og nemmere at slå af pinden. Alt forandres hele tiden.”

  • “I denne fase er det meget almindeligt at opleve ændringer i humøret, følelsesmæssig ustabilitet, øget stress, større lyst til at være alene samt nattesved, ringere søvnkvalitet, migræne og hovedpine. Og mange kvinder skræmmes af den tungere energi.”
  • “Hvis der er frygt, bekymringer, angst og lignende i systemet, så er det typisk også i denne periode, det virkelig mærkes.”
  • “Kvinder mister i høj grad kontakten til deres eksistensberettigelse og bliver frygtsomme over for de indre ændringer. Det kombineret med de ydre, ofte ret dramatiske eksistentielle oplevelser, som mange gennemgår i de her år, som egen eller andres sygdom, forældres død, skilsmisse eller tomhed efter børn, der flytter hjemmefra, kan gøre det vanskeligt at navigere i.”

Vil du læse om flere udfordringer?

Du kan læse om flere udfordringer, som den mentale overgangsalder ofte fører med sig, i Magasinet Liv, der er på gaden netop nu. 

Din løsning:

“Helt overordnet er mit budskab, at du skal glæde dig til det, jeg kalder for visdomsalderen. Giv dig plads og tid til at være alene. Indfør eventuelt en time om dagen, som er din time, og som du egenhændigt bestemmer over.”

  • Dyrk yoga. “Alle former for yoga gør godt. Hormonyoga er den mest virkningsfulde, fordi den for eksempel kan afhjælpe hedeture.”

  • Meditér. “Træn dig i at være kærligt opmærksom og nærværende mod dig selv.”

  • Nær dit fysiske velvære. “Spis sundt, og sov længe og godt. Hold mange pauser, og gå lange ture. Mærk og nyd forbindelsen til og samhørigheden med Moder Jord og naturen.”

  • Øv dig i at elske dig selv. “Både dit indre og din ydre krop. Også selv om den ældes.”

  • Giv dig lov til at sørge. “Det er naturligt at sørge, når faser i dit liv slutter. Børn, der flytter hjemmefra, parforhold, der ikke kan fortsætte. Sørg – og giv slip.”

  • Tag dig af uafsluttede relationer. “Søg også støtte og hjælp i processen, hvis du har brug for det. Bliv i det hele taget klog på, hvad der stresser dig.”

Eksperten: Pernille Fournais er psykoterapeut MPF og yoga­ og mindfulnesslærer. Er ejer af Balancekompagniet. Balancekompagniet.dk

Læs mere om din mentale overgangsalder i Magasinet Liv

Helt ærligt, hvad sker der med mig? I Magasinet Liv 8, der nu er på gaden, kan du blive klogere på, hvorfor du måske oplever at humøret svinger, hukommelsen svigter og du kan føle dig stresset uden at kunne sætte fingeren på hvorfor. Og ikke mindst få ekspertens løsninger på de gener den mentale overgangsalder kan føre med sig. Så skynd dig ned og få fingrene i det nye Magasinet Liv!

© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide