Kvinde har taget på
Din overgangsalder påvirker din krop. Og potentielt også din vægt.© Getty Images

Har du fået sværere ved at holde vægten? Det kan skyldes overgangsalderen

Når du nærmer dig overgangsalderen, kan du opleve, at det bliver sværere at holde vægten, selv om du hverken spiser mere eller bevæger dig mindre

26. januar 2019 af Gitte Høj

Eksperten

Søs Wollesen er læge, foredragsholder, forfatter til sundhedsbøger, akupunktør og psykoterapeut.

“Når du nærmer dig eller kommer i overgangsalderen, kan du opleve, at det bliver sværere at holde vægten, og at kiloene er taget til de seneste par år, selv om du hverken spiser mere eller bevæger dig mindre. De ekstra kilo sætter sig ofte anderledes end tidligere og typisk på mave, lår og baller,” forklarer læge Søs Wollesen. Vægtøgning er kun ét ud af flere symptomer på overgangsalderen.

Derfor sker det:

  • “Vægtstigning skyldes til dels dit stofskifte. I takt med at du bliver ældre, falder dit stofskifte, og samtidig bliver din muskelmasse også mindre som del af en naturlig aldringsproces. Når muskelmassen bliver mindre, sænker det også stofskiftet, og det bliver sværere at holde vægten.” 

  • “Samtidig er overgangsalderen en medvirkende årsag til, at muskelmassen svinder. Det vil sige, at hormonændringerne i denne fase forstærker alderens påvirkning af stofskiftet. Du kan heldigvis ændre på dette med motion, som både løfter stofskiftet og øger muskelmassen.”

Lægens anbefaling

En let og grov madpakke

“Du skal sørge for at spise proteiner af god kvalitet og ikke for tunge. Det kan for eksempel være fjerkræ, bælgfrugter og fede fisk, der kan udsætte starten på overgangsalderen. Derudover skal du gå efter kulhydrater af alle slags, men med en klar overvægt af grove korn og grøntsager samt fedtstoffer i form af gode olier. Det bidrager til, at kroppen kommer på arbejde, og forbrændingen stimuleres,” siger Søs Wollesen.

50% styrketræning

“Du skal dyrke styrketræning i cirka halvdelen af den tid, du træner, fordi det øger muskelmassen, og det er muskelmassen, der har den største gennemsnitlige døgnforbrænding. Dyrk også intervaltræning, som også sparker til din forbrænding.”

Alle vitaminer og mineraler

“Kosttilskud er der mange meninger om, men det vigtigste er, at din krop får alle vitaminer og mineraler plus omega-3, da det i sig selv er væsentligt for, at dine stofskiftehormoner kan dannes optimalt.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 1. 

Du vil (garanteret) også kunne lide