Din udfordring:
“Jeg føler mig ofte virkeligt træt og stresset i min krop”
Fysioterapeuten forklarer:
Det sker:
“Du kan føle både træthed og stress flere steder i din krop og på flere måder.
Måske mærker du svaghed, stivhed og smerte i bevægeapparatet fra både led, muskler og bindevæv? Eller gener og svaghed i bækkenbunden i form af inkontinens, sådan at du også har sværere ved at holde helt tæt, når du dyrker motion. Eller måske føler du dig bare helt generelt drænet for energi,” siger fysioterapeut Kirsa Barrit.
Læs om de forskellige symptomer på overgangsalder.
Derfor sker det:
“Der er flere forklaringer på, hvorfor du kan opleve, at din krop i årene i og omkring din overgangsalder er mere træt og mere stresset end normalt.”
- “For det første mister vi mennesker hele tiden muskelmasse. En proces, som speedes op i overgangsalderen, hvor du mister østrogen, som ellers virker styrkende på muskler og bindevæv.”
“Samtidig findes der flere smerteceller i dit bindevæv end i dine muskler. Bindevævet består blandt andet af østrogen og snor sig mellem og ind i musklerne og rundt om organerne og vores led. I overgangsalderen svækkes bindevævet, og der kan opstå stivhed og smerte, som udmatter og stresser kroppen."
“Derudover vil mange kvinder i overgangsalderen begynde at mærke, hvordan de har oparbejdet en uhensigtsmæssig kropsholdning som følge af eksempelvis mange løft eller siddende arbejde. Det medfører, at nogle muskler er for korte, og andre for lange, og på den baggrund bliver de svage og dårligt koordinerende, og det slider på dine led."
“En uhensigtsmæssig kropsholdning kan påvirke dit åndedræt, så det bliver mere overfladisk. En tilstand, som øger stressfølelsen i kroppen."
Din løsning:
“Generelt handler det om at bevæge dig, fordi bevægelse giver ny energi, styrker bindevævet, smører leddene, styrker musklerne og påvirker hjernen positivt.”
-
Træk vejret dybt, og brug din krop rigtigt “Det er afgørende, at du genopretter en hensigtsmæssig kropsholdning både i hvile, og når du bevæger dig. På den måde kan du igen opnå et optimalt samarbejde mellem muskler, led og åndedræt, og det vil både mindske din træthed og din oplevelse af stress i kroppen. Dit naturlige og dybe åndedræt er i øvrigt et godt redskab mod stress.”
Træn de indre muskler “Forsøg dig med eksempelvis pilates for at træne kroppens indre stabiliserende muskelsystem i samarbejde med din bækkenbund og et frit åndedræt. Krumtappen er at styrke din core, før du træner de ydre – og synlige – muskler. En stærk og stabil core støtter og styrer kroppens holdning og bevægelser, og dermed nedsættes stress i kroppens væv og led.
-
Sæt fokus på dit bindevæv “Al bevægelse påvirker bindevævet positivt. Det kan bare være en daglig gåtur. Du kan også dyrke yoga eller fysioflow, hvor du arbejder i stræk og afspænding. Endelig kan du massere dit bindevæv med bløde træningsbolde og på den måde tage hånd om dit ømme og stramme bindevæv.
Benene op! “Læg dig på gulvet med benene op ad en væg, og sørg for at have et frit åndedræt. Denne stilling sender antistresshormoner ud i kroppen og sænker automatisk dit stressniveau.”
Eksperten: Kirsa Barrit er fysioterapeut og master i idræt og velfærd med fokus på forandringsstrategier. Hun har specialiseret sig i træning til kvinder i og omkring overgangsalderen. Rungstedfysioterapi.dk
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 8.